Batalla al PP

Aznar comença a enviar «tocs d’atenció» a Casado enmig de la guerra amb Ayuso

  • La FAES demana a la direcció del PP que s’aboqui a fer una oposició «propositiva» basada en «els bons governs de gestió territorial», en al·lusió a Madrid

  • «Ara estan tots enlluernats amb Ayuso», admeten fonts populars, sobre l’entorn en què van créixer políticament Casado i la presidenta de la Comunitat de Madrid

Aznar comença a enviar «tocs d’atenció» a Casado enmig de la guerra amb Ayuso

Tarek / PP

4
Es llegeix en minuts
Marisol Hernández

Amb escassos dies de diferència la FAES, la Fundació per a l’Anàlisi i els Estudis Socials, que lidera l’expresident del Govern José María Aznar, s’ha pronunciat dues vegades sobre afers que afecten l’actual direcció del PP de Pablo Casado. La primera, per defensar l’actuació de la CEOE en la negociació de la reforma laboral i afirmar que «manté els elements fonamentals» de la legislació popular, malgrat que Casado ha ordenat votar-hi en contra. La segona demanant a Génova que basi la tasca d’oposició en la presentació de propostes, seguint l’exemple del que es fa a Madrid.

Dos apunts consecutius que trenquen el silenci mantingut aquests anys per la FAES sobre l’estratègia de Casado i que, a l’espera de noves oportunitats, comencen a recordar els missatges que Aznar enviava a Mariano Rajoy a través d’aquesta mateixa via. Aquells eren més explícits, durs i persistents. Amb Casado, per ara, són un fenomen incipient però que es produeixen enmig d’una profunda incomprensió de l’exdirigent popular per la guerra oberta entre Génova i Ayuso. Segons fonts coneixedores, suposen els primers «tocs d’atenció» o «comentaris amablement crítics» llançats des de la FAES.

Aznar s’ha distanciat progressivament del president del PP, malgrat l’amistat personal i política que els uneix, i l’últim any fins i tot li ha fet alguns retrets en públic. Però va participar en la convenció itinerant del PP aquesta tardor i sempre que pot mostra la confiança que Casado serà el pròxim cap de l’Executiu. Això no impedeix que l’expresident es trobi entre l’ampli grup de personalitats del partit que ha sucumbit al lideratge d’Isabel Díaz Ayuso. «Ara estan tots enlluernats amb ella», assegura una font del PP, en al·lusió a la presidenta de la Comunitat de Madrid. «Fins i tot Aznar». Aquestes mateixes fonts sí que creuen que en els últims mesos s’ha intensificat l’allunyament entre l’exlíder del PP i Casado: «Ja no parla igual d’ell».

Seguir l’exemple d’Ayuso

El cert és que en la nota editorial de l’últim número del Cuadernos FAES de Pensamiento Político, amb queèla Fundació ha estrenat l’any, s’explica al PP com ha d’exercir la tasca d’oposició. El seu paper, assenyala, és ser també «alternativa» i oferir-se «de manera creïble com el canvi necessari i raonable» a un Govern que, remarca, fa mal a les institucions, enfronta els espanyols i en deteriora els drets, devalua la posició internacional d’Espanya i utilitza la mateixa cohesió nacional com a partida de negociació per mantenir-se en el poder.

I per la FAES la manera de fer-ho és desenvolupar el «component propositiu». Génova ni tan sols està obligada a ser creativa o innovadora, ve a dir. En té prou amb sostenir les seves propostes «sobre els bons models de govern territorials», als quals després només restaria afegir la idea de conjunt per a tots els espanyols. La fundació d’Aznar no cita directament Madrid però l’exemple a què es refereix el laboratori d’idees d’Aznar és Díaz Ayuso. De fet, segons les fonts consultades, això és el que es pensa a la FAES: que el que ha de fer Génova és transmetre que el seu projecte polític i econòmic és Madrid, que aquestes polítiques són les que impulsaran a Espanya i que per a això és necessari que Casado compti amb la presidenta madrilenya i que aquesta sigui un bon recolzament.

L’expresident no s’ha amagat en la defensa d’aquest plantejament. Ja va dir d’ella, setmanes després del seu èxit en les eleccions autonòmiques, que és el «camí que cal seguir». I ara insisteix, just enmig de la batalla que entaulen Génova i Sol per la presidència del partit a Madrid.

«És la política més popular, punt»

Com li passa a una gran part del partit, Aznar, segons diferents fonts, no pot entendre que l’actual direcció pretengui impedir que Ayuso presideixi el PP madrileny. I fins i tot recentment va deixar entreveure que ho ha de fer. En una entrevista al suplement dominical ‘XL Semanal’, publicada el passat 12 de desembre, va dir que «tant la presidenta de la Comunitat de Madrid com l’alcalde de Madrid tenen tot el dret a presentar-se». Però va afegir: «La presidenta de la Comunitat de Madrid és la política més popular de tot Espanya, punt».

Notícies relacionades

I preguntat precisament pel conflicte entorn de la presidència va sentenciar: «El principal actiu del PP es diu Madrid, el model alternatiu del PP es diu Madrid i les persones que l’encarnen tenen expansió general per tot Espanya. Estic parlant del model de llibertat que els ciutadans defensen a Madrid i que serveix per a tot Espanya. Aquest és el principal actiu que té el PP: ¡sisplau!, que no es deteriori i que s’enriqueixi».

En resum, el que ara sosté la FAES en el seu editorial: que la construcció d’una alternativa al Govern s’ha d’edificar amb les polítiques que Díaz Ayuso impulsa a Madrid. Per ara la seva postura no ha fet efecte en la direcció del PP. Al contrari, el conflicte entre Casado i Ayuso no sembla que s’hagi de solucionar aviat, tot i que les enquestes constaten que aquesta crisi reobre la fugida de votants del PP a Vox. La seva defensa del paper de la CEOE en la reforma laboral tampoc ha tingut ressò. Els populars tenen decidit el vot en contra perquè, asseguren fonts del partit, ells representen interessos que van més enllà de la patronal. A més, apunten, la CEOE mai els va informar de l’evolució de les converses, malgrat que després van al PP quan volen matisar al Congrés alguna proposta econòmica del Govern.