Primer acte de precampanya

Mañueco imita Ayuso: busca el vot anti Sánchez i denuncia ‘atacs’ del Govern a Castella i Lleó

  • El candidat a la reelecció pel PP abunda en les declaracions de Garzón sobre la carn i torna a demanar la seva dimissió

  • Casado insisteix que no recolzarà la reforma laboral malgrat que creu que només ha derogat el «10%» de la legislació de Rajoy

Mañueco imita Ayuso: busca el vot anti Sánchez i denuncia ‘atacs’ del Govern a Castella i Lleó

Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Les eleccions a Castella i Lleó s’haurien d’haver celebrat el maig de 2023. Però el president de la Junta, Alfonso Fernández Mañueco (PP), va denunciar la sospita que Ciutadans s’aliaria amb el PSOE en una nova moció de censura i va decidir avançar-les al 13 de febrer. Aquest dissabte el candidat conservador va organitzar el seu primer acte oficial de precampanya i va confirmar l’estratègia que ha començat a filar en les últimes setmanes: Mañueco vol recollir a les urnes el vot contra el sanchisme i contra un Govern central que perpetra «atacs» contra Castella i Lleó. Les declaracions d’Alberto Garzón sobre la qualitat de la carn de les macrogranges destaca en la llista de greuges. En el fons (en les formes, és més contingut), Mañueco copia el guió que la seva companya de files Isabel Díaz Ayuso va protagonitzar davant el cap de l’Executiu i que tan bon resultat electoral li va donar a Madrid al maig.

El dirigent va organitzar al matí una reunió amb els alcaldes del seu partit en la comunitat i el líder del PP, Pablo Casado, que va donar positiu per covid el dia 2 però es troba bé, va participar-hi per videoconferència. El gran acte del partit se celebrarà el pròxim cap de setmana, amb la convocatòria del congrés regional, una excusa per aclamar els militants i simpatitzants perquè Mañueco ja ha sigut proposat com a candidat, complint la llei electoral. Allà es donaran cita tots els barons del partit i la direcció de Génova confia que cap d’ells desviï l’atenció i tots remin en favor d’unes eleccions amb què Casado aspira a rebaixar les ínfules d’Ayuso i iniciar el seu camí cap a la Moncloa.

En el seu discurs, Mañueco va anar al gra ràpidament: «Amb mi no valen els xantatges. Jo no soc Sánchez, soc un president seriós». El dirigent va demanar als alcaldes que es multipliquin perquè necessiten «una mobilització sense precedents» per «concentrar el vot en el PP», res d’agafar la papereta de Ciutadans i Vox, els va voler dir, perquè el seu deure és evitar que Castella i Lleó sigui «pastura del sanchisme».

Notícies relacionades

¿Quins missatges va dedicar al seu contrincant socialista, Luis Tudanca? Doncs que ha estat sempre «més preocupat de defensar Sánchez que de protegir els interessos de Castella i Lleó». «Tudanca és sanchisme en essència pura», va rematar. Aquest diumenge va anunciar als que l’escoltaven, va el president del Govern a fer precampanya. Amb sorna, li va recomanar que portés també els seus «socis», sobretot els d’ERC i Bildu, va concretar, perquè expliquin el seu projecte de país. «Nosaltres sí que creiem en la unitat d’Espanya», va afirmar.

Arribats a aquest punt va llançar la seva llista d’«atacs» a Castella i Lleó: va recordar que el Suprem va condemnar l’Estat a pagar a la comunitat l’IVA de 2017, va denunciar que el Govern ha prohibit caçar llops al nord del Duero, es va queixar de «pujades d’impostos inexplicables», va afirmar que Sánchez ha «ofès» aquesta autonomia amb els Pressupostos, va parlar d’«atacs» a l’automoció, el sector de la remolatxa i l’estació de Navacerrada i va tancar amb el «nou atac» a la ramaderia de carn. «Garzón no pot seguir ni un minut més com a ministre», va afirmar, en una petició de dimissió que Casado va tornar a plantejar minuts després. El líder del PP va defensar el seu estil d’oposició, va remarcar que Sánchez no l’ha trucat ni una sola vegada per abordar la reforma laboral i li va insistir que no li donarà suport malgrat que només ha «derogat» el «10%» de la que va fer Mariano Rajoy.