Mocions per tot Espanya

El PP portarà al Congrés la supressió del Ministeri de Consum per «inútil i nociu»

  • Els populars assenyalen en una proposició no de llei que aquest departament amb prou feines té competències i que no rep gairebé pressupost

El PP portarà al Congrés la supressió del Ministeri de Consum per «inútil i nociu»

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El PP no només vol que Alberto Garzón dimiteixi per les declaracions sobre les macrogranges, sinó que directament se suprimeixi el Ministeri de Consum. Així ho demanen els populars en una proposició no de llei que han registrat al Congrés dels Diputats en què asseguren que s’ha d’eliminar la cartera que dirigeix el coordinador federal d’IU per ser «inútil i nociva» i perquè es manté sol «per satisfer les aspiracions purament polítiques i partidistes del seu titular». Els conservadors eleven així l’atac contra el ministre de Consum just després que aquest fos desacreditat dimecres pel mateix Govern.

Les explicacions de Garzón assegurant que a l’entrevista amb ‘The Guardian’ va defensar el model de ramaderia extensiva davant el de les macrogranges que «contaminen» i «maltracten animals» no ha servit per calmar l’oposició. Tampoc els seus companys d’Executiu. No obstant, el PP ha anat un pas més enllà i mirarà d’impulsar un text a la Cambra Baixa per reclamar al Govern que elimini el departament de Consum «en el termini d’un mes» i reorganitzi les funcions entre el Ministeri de Sanitat i el d’Hisenda.

Entre les argumentacions dels conservadors hi ha que el Ministeri que controla Garzón a penes té competències, ja que la gran majoria estan transferides a les comunitats autònomes. Segons expliquen, aquest departament només ha obtingut un 0,014% del total dels Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022, cosa que implica una partida reduïda de 65,76 milions d’euros. «Queda patent, en conseqüència, que la prioritat que l’Executiu dona a la protecció dels consumidors en els PGE del 2022 és residual i que el seu objectiu no va més enllà del gest de mantenir un ministeri més per raons estrictament polítiques», recalquen.

L’historial

Al text registrat pel PP es fa menció també a l’«historial d’errors, ficades de pota i actuacions irresponsables» de Garzón. Segons el seu parer, aquest Nadal la seva «irresponsable frivolitat» l’ha portat a intentar «involucrar els nens en una ‘vaga simbòlica de joguines’ en un moment molt dur per als consumidors espanyols» al fer una campanya contra el sexisme a les joguines.

Notícies relacionades

No només això. Els populars carreguen contra les iniciatives del Ministeri de Consum per intentar que els menors redueixin el consum de sucre. Fa uns mesos, quan Garzón va impulsar aquesta campanya, diferents dirigents del PP van respondre amb fotografies menjant brioixeria industrial en un suposat gest de rebel·lia. A més, l’acusen d’haver «traït» al sector ramader i agrícola a l’haver implantat l’etiquetatge ‘Nutri-score’, vigent en una desena de països europeus.

A més, el PP ha anunciat que registraran mocions en totes les comunitats, ajuntaments i diputacions per exigir el cessament immediat de Garzón «pels seus atacs a la ramaderia i al sector carni». Al text que presentaran s’assenyala que les afirmacions del ministre de Consum són «rotundament falses i demostren o la profunda ignorància d’aquest membre del gabinet o el seu abismal sectarisme o les dues coses alhora».