Assenyala un lobby i diu que es va excloure informació de l’entrevista per espai

Garzón es defensa i marca les diferències entre la ramaderia i les «macrogranges contaminants»

La ministra Alegría es desmarca, expressa el suport del Govern al sector i recorda la «mitjana» de Sánchez

Garzón es defensa i marca les diferències entre la ramaderia i les «macrogranges contaminants»

David Castro

4
Es llegeix en minuts

El ministre de Consum, Alberto Garzón, ha assegurat que «per motius d’espai» el periodista del diari britànic ‘The Guardian’ va haver d’excloure informació de l’entrevista i ha insistit que «la notícia falsa» sobre les seves declaracions en què es posava en dubte la carn que s’exporta des d’Espanya ha sigut impulsada pel «lobby de certes grans empreses que promouen macrogranges contaminants».

Així ho ha explicat aquest dimarts Garzón a través de dos missatges al perfil de Twitter que ha acompanyat de la transcripció completa del que va dir a l’entrevista. «Aprofito per publicar la transcripció completa del que vaig dir a l’entrevista, ja que per motius d’espai el periodista va haver d’excloure alguns elements que avui, al caliu de la notícia falsa i la mentida que certs actors promouen, surten realçats», ha tuitejat en el primer missatge.

Segons el ministre, l’entrevista va tenir lloc el 14 de desembre i va ser publicada en versió narrada el 26 de desembre, però «la notícia falsa va començar el 3 de gener impulsat pel lobby de certes grans empreses que promouen macrogranges contaminants... i la resta ja ho sabeu», ha assenyalat, mirant de marcar la diferència entre macrogranges i ramaderia.

Quan li van preguntar sobre com aconseguir el suport dels ramaders i canviar la mentalitat dels espanyols per reduir el consum de carn, Garzón explica que cal diferenciar entre la ramaderia industrial i l’extensiva. «Aquesta és una ramaderia ecològicament sostenible i que té molt pes a determinades regions d’Espanya com pot ser Astúries, part de Castella i Lleó, fins i tot d’Andalusia o Extremadura», insisteix, «però aquesta és sostenible, la que no és en cap moment sostenible és la que criden les de les macrogranges».

A més, segons la transcripció adjuntada, el titular de Consum assegura que «mai» ha dit que no s’ha de menjar carn, sinó que cal reduir-ne el consum. «Nosaltres sabíem des del principi que era un tema que seria polèmic, però que era necessari», afirma.

Alegría recorda la «mitjana» de Sánchez

La ministra d’educació i Formació Professional, Pilar Alegría, s’ha desmarcat aquest dimecres del ministre de Consum, Alberto Garzón, després de la polèmica que ha sorgit arran de les seves declaracions al mitjà britànic ‘The Guardian’ que, segons la ministra, són «a títol personal», mentre ha expressat el suport del Govern al sector ramader.

«La posició del Govern sobre aquest tema l’hem deixat molt clara en altres ocasions, començant pel mateix president del Govern que ha pronunciat de forma taxativa la posició a favor del sector ramader», ha expressat la ministra en una entrevista a Onda Cero. D’aquesta manera, Alegría recordava les paraules de Sánchez, quan des de Vílnius va donar suport a Luis Planas, ministre d’Agricultura, a l’afirmar que «una mitjana al punt és imbatible».

Alegría ha afegit que aquesta postura de l’Executiu es va demostrar amb l’aprovació de la Política Agrària Comuna (PAC), «un dels elements més importants compta amb el suport del sector ramader».

Crítiques de Lambán i la dreta

Però Alegría no ha sigut el ‘foc amic’ més dur que ha rebut Garzón. Des del PSOE, Javier Lambán, reclamava la seva dimissió. «Aquestes declaracions desgraciades i insensates són una agressió directa a una part important de l’economia aragonesa, que s’esforça per ser competitiva i sostenible», es queixa el president d’Aragó.

Aquest dimarts, la dreta va carregar contra Garzón amb vehemència. El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, del PP, que no va dubtar a convertir l’assumpte en punta de llançar de la seva acabada d’inaugurar precampanya electoral. El candidat popular a la reelecció va exigir a Twitter la «rectificació o dimissió» del ministre pel suposat «atac» als ramaders castellanolleonesos.

Notícies relacionades

Per la seva part, Ciutadans ha registrat al Congrés una proposició no de llei amb què persegueix que la Cambra Baixa reprovi el ministre per les, al seu judici, «nocives» crítiques fetes contra el sector carni espanyol i en què demanda, a més, més mitjans per al sector ramader del nostre país.

La tempesta política es va estendre al mateix sector carni i Anafric, associació d’àmbit nacional que defensa els interessos de les empreses ramaderes i càrnies, estudia emprendre accions legals per unes declaracions que considera «una infàmia i una burla» i que mostren, al seu judici, «un desconeixement absolut del sector». L’entitat demanarà una reunió «al més alt nivell» per exigir una rectificació.