Assegura que el sector ramader és «prioritari»

El nou embolic de Garzón amb la carn provoca un altre frec en el Govern

La portaveu de l’Executiu desautoritza el ministre de Consum i defensa la qualitat de la carn espanyola

El líder d’IU afirma que les seves declaracions són incompletes i denuncia la notícia falsa llançada per les grans empreses

Barcelona    17 12 2020    Politica   El ministro Alberto Garzon fotografiado en la sala gotica del Ajuntament tras entrevistarse con la alcaldesa Colau (para entrevista)    Fotografia de Jordi Cotrina

Barcelona 17 12 2020 Politica El ministro Alberto Garzon fotografiado en la sala gotica del Ajuntament tras entrevistarse con la alcaldesa Colau (para entrevista) Fotografia de Jordi Cotrina / JORDI COTRINA

5
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

En el seu segon aniversari, les costures de la coalició del PSOE i Unides Podem tornen a tensarse. Una vegada més, les paraules d’Alberto Garzón sobre la carn han aixecat ampolles en el sector socialista del Govern. Aquesta vegada, el ministre de Consum ha criticat les macrogranges instal·lades a Espanya i l’escassa qualitat del producte que importen, cosa que li ha valgut els retrets de l’oposició i la desautorització per part de l’Executiu. La ministra portaveu, Isabel Rodríguez, va assegurar que eren unes declaracions fetes a «títol personal» i va deixar en mans de Garzón la decisió de si ha de dimitir com exigeixen el PP i algun president autonòmic del PSOE.

«El que no és en absolut sostenible són les anomenades macrogranges... Troben un poble en un trosset despoblat d’Espanya i hi posen 4.000, o 5.000 o 10.000 caps de bestiar. Contaminen el sòl, contaminen l’aigua i després exporten aquesta carn de mala qualitat d’aquests animals maltractats», li va atribuir el diari ‘The Guardian’ a Garzón en una entrevista que es va publicar el 26 de desembre, però que no va agafar notorietat fins dilluns passat després de les crítiques del PP. A les queixes dels populars s’hi han anat sumant diverses veus socialistes. Fins a quedar-se sense el suport dels seus socis de Govern.

No obstant, el ministre de Consum i coordinador federal d’IU es va defensar aquest dimecres argumentant que l’entrevista estava incompleta per «falta d’espai». En la transcripció íntegra que va publicar a través de Twitter, aquestes declaracions venen precedides d’una crítica a l’emissió de gasos hivernacle que produeixen les «20 grans empreses multinacionals de ramaderia industrial». A tall d’exemple, parlava després de com aquestes macrogranges s’instal·len a Espanya.

A més, en la seva reproducció de l’entrevista no parla de carn de «mala qualitat», sinó de «pitjor qualitat» que la produïda per la ramaderia extensiva.

Reivindicar la qualitat

Garzón va denunciar aquest dimecres que es tracta, per tant, d’una notícia falsa impulsada pel «‘lobby’ de certes grans empreses que promouen macrogranges contaminants». No obstant, la seva defensa no sembla haver convençut el PSOE. Cap ministre socialista ha sortit a recolzar-lo. Lluny d’això, la portaveu del Govern va reivindicar que el sector ramader és «prioritari» per a l’Executiu i «fonamental des del punt de vista econòmic». Sobre la «percepció personal» de Garzón, com ella mateixa va matisar, sobre la pitjor qualitat de la carn, Rodríguez va remarcar que Espanya no només s’ajusta a «tots els estàndards de qualitat», sinó que és un país «que emet productes d’altíssima qualitat».

Rodríguez no va ser l’única companya de l’Executiu que es va desmarcar de Garzón. La ministra d’Educació i Formació Professional, Pilar Alegría, va recordar que la posició del Govern sobre aquest tema és «molt clara» i va recalcar que el mateix Pedro Sánchez «ha pronunciat de forma taxativa la seva posició a favor del sector ramader». D’aquesta manera, Alegría va recordar també les paraules del president del Govern quan va afirmar que «una mitjana al punt és imbatible» després que Garzón recomanés reduir el consum de carn.

El distanciament de les dues ministres es va produir després que el president d’Aragó, el socialista Javier Lambán, reclamés la dimissió de Garzón per aquestes «desgraciades i insensates paraules» i el seu homòleg a Extremadura i company de partit, Emiliano García-Page, exigís una rectificació.

La contaminació i el maltractament

El ministre de Consum sí que va rebre el suport dels dirigents d’Unides Podem. El secretari general del PCE, Enrique Santiago, va reivindicar que tot el Govern hauria d’apostar per la ramaderia extensiva. El portaveu dels morats al Congrés, Pablo Echenique, va criticar als socialistes la seva defensa de les macrogranges que són «molt contaminants» i que «maltracten» els animals.

Fins i tot, la vicepresidenta segona i líder d’Unides Podem, Yolanda Díaz, en una mostra de suport tèbia, però inconfusible, va assegurar que s’ha de «denunciar aquelles pràctiques minoritàries que agreugen la crisi climàtica».

Crítiques des de la dreta

Dimarts passat, la dreta va carregar contra Garzón amb vehemència. El president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, del PP, no va dubtar a convertir l’assumpte en punta de llançar de la seva acabada d’inaugurar precampanya electoral. El candidat popular a la reelecció va exigir a Twitter la «rectificació o dimissió» del ministre pel suposat «atac» als ramaders castellanolleonesos.

El mateix Pablo Casado, líder dels conservadors, va recollir el guant, per reclamar «responsabilitats i una rectificació immediata». Segons la seva opinió, «és inacceptable que el Govern digui a la premsa estrangera que ‘Espanya exporta carn de mala qualitat d’animals maltractats’».

Notícies relacionades

Per la seva banda, Ciutadans ha registrat al Congrés una proposició no de llei amb què persegueix que la Cambra baixa reprovi el ministre per les, al seu judici, «nocives» crítiques fetes contra el sector carni espanyol i en què demanda, a més, més mitjans per al sector ramader del nostre país.

Més dur, el líder de Vox, Santiago Abascal, s’expressava a Twitter: «Per a ells, filet. Per a tu, cucs».