Polseguera prelectoral

Garzón, una altra vegada carn de canó de la dreta per qüestionar les ‘megagranges’

  • El president de Castella i Lleó, de precampanya electoral, carrega contra el líder d’IU malgrat haver elogiat la seva comunitat

  • Els empresaris del sector estudien una querella, el PP demana la dimissió del ministre i Ciutadans, que se’l reprovi

Garzón, una altra vegada carn de canó de la dreta per qüestionar les ‘megagranges’
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una altra vegada Alberto Garzón i una altra vegada la carn. La conjunció dels dos factors amb la precampanya electoral en la qual ja estan immersos els partits a Castella i Lleó explica la polseguera que van aixecar, sobretot a la dreta, unes paraules del ministre de Consum al diari britànic ‘The Guardian’ en les quals posava en qüestió les anomenades ‘mega-granges’ i la qualitat de la carn que produeixen. No obstant, el PP, Cs i algunes patronals càrnies van convertir les crítiques a aquestes instal·lacions en un nou torpede de Garzón a tot el sector, recordant el precedent de la seva polèmica recomanació als espanyols l’estiu passat de menjar menys carn.

En concret, el ministre va defensar que la ramaderia extensiva és sostenible mediambientalment, però, al contrari, «el que no és en absolut sostenible són les anomenades ‘mega-granges’ que «troben un poble una mica despoblat d’Espanya i hi posen 4.000, o 5.000, o 10.000 caps de bestiar; contaminen el terra, contaminen l’aigua i després exporten aquesta carn de mala qualitat d’aquests animals maltractats». És a dir, les crítiques de Garzón s’adreçaven contra un tipus concret de ramaderia, però no contra el sector en el seu conjunt, ni contra unes zones determinades d’Espanya.

No obstant, un dels primers en respondre amb vehemència a Garzón va ser el president de Castella i Lleó, Alfonso Fernández Mañueco, del PP, que no va dubtar a convertir l’assumpte en punta de llançar de la seva acabada d’inaugurar precampanya electoral. El candidat popular a la reelecció va exigir a Twitter la «rectificació o dimissió» del ministre pel suposat «atac» als ramaders castellanolleonesos.

El mateix Garzón li va replicar a la mateixa xarxa social amb un extracte de l’entrevista que Mañueco va obviar: «La ramaderia extensiva és ambientalment sostenible i té molt pes en parts d’Espanya com Astúries, Castella i Lleó, Andalusia i Extremadura».

Però el PP va ignorar aquesta resposta i el seu vicesecretari de Participació, Jaime de Olano, va insistir a reclamar la dimissió o destitució de Garzón per posar «en risc un sector que genera un milió de llocs de treball i exporta per valor de mil milions d’euros». I va anar més enllà: «No pot ser que tinguem un ministeri que costa 60 milions d’euros i que es dedica a bestieses com el sexisme a les joguines o la nata als tortells».

Notícies relacionades

Ciutadans va portar l’ofensiva al Congrés amb una proposició no de llei amb la qual busca la reprovació del titular de Consum per danyar «irremeiablement» la reputació internacional de la ramaderia espanyola, que depèn «en gran manera de l’exportació de productes».

Accions legals

La tempesta política es va estendre al mateix sector carni i Anafric, associació d’àmbit nacional que defensa els interessos de les empreses ramaderes i càrnies, estudia emprendre accions legals per una declaracions que considera «una infàmia i una burla» i que mostren, al seu judici, «un absolut desconeixement del sector». L’entitat demanarà una reunió «al més alt nivell» per exigir una rectificació.