Recurs al TJUE

Junqueras insisteix davant la justícia europea per recuperar el seu escó a l’Eurocambra

  • El líder republicà recorre la decisió del Tribunal General de la Unió Europea de desestimar la seva primera queixa

Junqueras insisteix davant la justícia europea per recuperar el seu escó a l’Eurocambra
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder d’ERC, Oriol Junqueras, ha apel·lat al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) pel seu rebuig inicial del recurs contra el Parlament Europeu per haver-lo substituït en l’escó pel seu company de files, Jordi Solé.

Segons informa l’Agència Catalana de Notícies, el republicà va recórrer en última instància al TJUE el 15 de desembre, després que el Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) desestimés la seva primera queixa. Junqueras manté així la seva batalla a Luxemburg pel seu escó a l’Eurocambra amb diversos recursos, tot i que pràcticament tots han sigut rebutjats en primera instància. Però el seu equip jurídic no desisteix i els ha portat tots al TJUE i, en paral·lel, té un altre procediment judicial obert a Espanya pel mateix assumpte.

El dirigent d’Esquerra es va presentar a les eleccions europees el maig del 2019 i va ser elegit, però el Tribunal Suprem no li va permetre sortir de presó per acatar la Constitució i ser reconegut com a eurodiputat. El TJUE va dictaminar que l’Alt tribunal espanyol havia d’haver demanat permís a l’Eurocambra per mantenir-lo a la presó perquè Junqueras tenia immunitat al ser elegit, afirmant que la condició d’europarlamentari s’obté per «la mateixa elecció» a les urnes, qüestionant així que el jurament de la Carta Magna sigui un requisit imprescindible.

Batalla a Luxemburg

El Tribunal Suprem va decidir a principis del 2020 que la immunitat de Junqueras reconeguda pel TJUE «no impedia ni el judici ni el dictat de la sentència» per l’1-O i que, per tant, la seva condemna comportava la suspensió del mandat com a eurodiputat. Arran d’aquesta decisió, el president del Parlament Europeu, David Sassoli, va declarar vacant l’escó de Junqueras el gener del 2020, acte que el republicà va impugnar davant el TGUE, que va ser desestimat el desembre del mateix any i que ara estudia el TJUE.

Notícies relacionades

Luxemburg s’ha negat en dues ocasions a aplicar mesures cautelars per aquest cas. A més, hi ha un parell de recursos col·laterals: contra la substitució en l’escó per Solé i contra el pagament parcial del sou com a eurodiputat. El primer recurs es va rebutjar i aquest desembre passat es va apel·lar al TJUE. El segon encara està pendent de resolució per part del TGUE.

D’altra banda, Junqueras tenia dos recursos previs al reconeixement de la seva immunitat per part del TJUE el desembre del 2019. En aquests, el republicà es queixava que l’Eurocambra no havia pres mesures per confirmar la protecció parlamentària, tal com havien demanat diversos eurodiputats. Els dos recursos van ser desestimats pel TGUE i la defensa del líder d’ERC no ha apel·lat.