Oposició del PNB, Bildu i ERC

El Govern encara una dura negociació sobre la reforma laboral amb escàs marge de maniobra

  • L’Executiu espera dissipar amb canvis menors els dubtes que desperta el pacte al qual s’ha arribat amb patronal i sindicats

  • Creu que les posicions que expressen ara els socis són de partida i avisa que l’alternativa és tornar a la normativa del 2012

El Govern encara una dura negociació sobre la reforma laboral amb escàs marge de maniobra

EUROPA PRESS / GUSTAVO VALIENTE

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

El Govern amb prou feines ha pogut assaborir l’èxit del seu acord sobre la reforma laboral segellat amb patronal i sindicats la vigília de la nit de Nadal. De seguida els seus socis de legislatura van advertir que el seu recolzament no estava garantit. El PP va anticipar que no recolzarà el reial decret llei. Els números, per tant, no sortirien al bipartit del PSOE i Unides Podem. Més ben dit: no sortirien avui. Perquè l’Executiu espera que en el termini d’un mes, quan el ple del Congrés hagi de votar la convalidació de la mesura, les posicions de partida dels grups hagin evolucionat, i recolzin a canvi, si de cas, de canvis petits que no desvirtuïn el pactat amb empresaris i treballadors, un assoliment mai conquerit en 40 anys de democràcia. El Govern trasllada mentre el missatge que l’alternativa és tornar a la reforma del mercat de treball vigent, la que va aprovar el PP sense consens el 2012, i que aquesta és una matèria medul·lar de la legislatura, que és molt el que s’hi juga.

Aquest dimarts, 28 de desembre, el Consell de Ministres –l’últim d’aquest any, en principi– aprovarà el reial decret llei de reforma laboral, a temps perquè entri en vigor abans del 31 de desembre, com es va comprometre amb Brussel·les. Es tracta, com defensen a l’equip de la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, que ha portat el pes del diàleg amb patronal i sindicats en aquests nou mesos de converses, d’«un canvi de paradigma, una reforma històrica que per primera vegada recupera drets dels treballadors» i busca aturar la temporalitat, un dels mals endèmics del mercat de treball a Espanya, que segons l’última Enquesta de Població Activa va arribar al 26,02% en el tercer trimestre del 2021.

A partir de la publicació en el BOE, l’Executiu disposarà de 30 dies hàbils per negociar amb els grups parlamentaris. No ho tindrà fàcil, perquè l’equilibri aconseguit amb els agents socials camina sobre una prima i fràgil línia. «El pactat no es toca [...]. El Parlament té legitimitat d’aprovar o no, però llavors no serà el nostre acord, serà una altra cosa», avisava aquest dilluns a RNE el president de la CEOE, Antonio Garamendi. És a dir, que la patronal, que ja ha patit un esquinç intern per donar el seu vistiplau majoritari al decret llei –s’hi van abstenir Foment del Treball, CEIM, l’Anfac i l’Asaja–, amenaça de trencar l’acord si hi ha canvis al Congrés.

Els socis de l’Executiu, no obstant, volen això. Modificacions. El PNB només troba «un escull» per brindar el seu recolzament a un acord que «valora i respecta», però és un obstacle «gran»: desitja que el text reculli la prevalença dels convenis autonòmics, per salvaguardar el marc basc de relacions laborals. Bildu comparteix aquesta reclamació però és molt més dura: se sent «tremendament decebuda», en paraules d’Arnaldo Otegi. Parla d’un «mal acord» i avisa que «en cap cas» recolzarà la reforma tal com està redactada. ERC convergeix amb els sobiranistes bascos: hi troba «carències molt importants» que fan que el seu vot favorable «en el dia d’avui no estigui garantit». «Hi ha marge de millora en salaris de tramitació, indemnització [per acomiadament], paper de l’Administració en acomiadaments d’empreses que hagin rebut ajudes i prevalença dels convenis col·lectius autonòmics», precisen a aquest diari fonts republicanes.

Garamendi: «El pactat no es toca»

«Molt a l’ofensiva»

Socialistes i morats coincideixen a defensar el consens al qual s’ha arribat. El portaveu de l’executiva del PSOE, Felipe Sicilia, va demanar aquest dilluns als socis de l’Executiu i a la resta de grups que respectin «el màxim possible» la reforma pactada amb els agents socials, perquè és fruit de nou mesos de treball intens. Que els «escoltin», els va dir als partits, i «en la mesura possible es pugui mantenir el que han firmat». Sicilia expressava la tesi que ja manifestava el portaveu parlamentari socialista, Héctor Gómez, a aquest diari en una entrevista publicada divendres. Unides Podem, va avançar Pablo Echenique a TVE, emprèn ja una ronda de contactes amb els socis perquè recolzin el decret llei.

En l’entorn de Yolanda Díaz afirmen, de fet, que aniran «molt a l’ofensiva», explicant als grups les bondats del text. És més, remarquen que en aquests mesos han mantingut al corrent els socis del contingut de les negociacions, dels seus límits. «Estem convençuts que els convencerem», apunten. Els morats recorden que aspectes com el cost de l’acomiadament no han sigut matèria de debat amb els agents socials perquè va quedar fora del programa de coalició amb el PSOE [aquí a PDF]. El mateix passa amb els convenis autonòmics: no es toca, insisteixen, la redacció «confusa» de l’article 84 de l’Estatut dels treballadors. Garamendi va advertir que no admetria la prevalença dels convenis autonòmics, perquè trencaria «la unitat de mercat».

La mateixa Díaz, igual com el ministre d’Inclusió, José Luis Escrivá, es mostrava aquest dilluns optimista sobre l’esdevenir parlamentari de la reforma. Ella mateixa posava en valor el consens, el primer de llarg abast pactat amb tots els agents socials des del 1980, i llançava l’avís que tombar-la seria tornar al 2012, al decret unilateral del PP. «És molt difícil dir-li que no a aquesta norma. Des del 17 de març que estem treballant amb els agents socials i portem moltes trobades amb les forces polítiques. Ara s’obre el debat final i hem de deixar que les forces polítiques facin la seva feina. No convalidar seria que continua primant el conveni d’empresa o que es quedin sense ultraactivitat, com reclamaven els treballadors de Cadis», va afirmar a ‘La brújula’, de Onda Cero, aquest dilluns a la nit. El tràmit crucial és el de la convalidació: el Congrés dona o no la seva ratificació al decret, i després pot acceptar tramitar-lo com un projecte de llei, cosa que permetria introduir esmenes en les dues Cambres.

Notícies relacionades

Un altre actor en joc (teòric) és Ciutadans. Els taronges creuen que Unides Podem ha assumit alguns dels plantejaments que ells mateixos van firmar amb el PSOE el 2016, que llavors els morats rebutjaven, segons afirmava el seu portaveu en el Congrés, Edmundo Bal. Els liberals celebren l’acord amb els agents socials, reconeixen que hi ha propostes que els agraden (com la reducció del nombre de contractes, la penalització dels empresaris que abusin de la temporalitat o la consolidació dels ertos), però discrepen d’altres punts com el retorn a la ultraactivitat o el reequilibri a favor dels convenis sectorials sobre els d’empresa. Per ara, el PSOE i UP no fixen la seva atenció a Cs, perquè «tot i que donés els seus vots gratis», retrauria la resta de grups. I amb els nou vots d’Inés Arrimadas, per si sols, no n’hi ha prou, afegeixen.

A la cúpula del PSOE i a Treball recalquen que els socis de legislatura expressen ara «posicions de partida», de màxims, però que després es diluiran quan la negociació passi a ser discreta. Va passar amb la llei riders, assenyalen els morats: hi havia molta oposició parlamentària i al final es va aprovar en un mes i sense esmenes. Ara seria inexplicable, esgrimeixen, no validar un acord inèdit amb patronal i sindicats. Per davant, un mes. Una eternitat en política. Ho diuen a la Moncloa: «Aquest no és el problema d’avui».

Una altra convalidació difícil: el decret de mascaretes