A partir de l’1 de gener

El Govern utilitzarà un robot per detectar infraccions laborals

  • Les inspeccions de treball disposaran d’un programa informàtic que rastrejarà males pràctiques i podrà obrir actes de sanció sense intervenció humana

El Govern utilitzarà un robot per detectar infraccions laborals
2
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern espanyol vol millorar la detecció d’irregularitats i males pràctiques al lloc de treball, per això recorrerà a la intel·ligència artificial (IA). A partir de l’1 de gener de 2022, la Seguretat Social utilitzarà un programa informàtic que se servirà de l’anàlisi massiva de dades per automatitzar les inspeccions laborals i que podrà obrir actes de sanció a les empreses sense que faci falta la intervenció d’un inspector, segons ha avançat El País.

Aquesta mesura forma part del Pla Estratègic de la Inspecció de Treball i Seguretat Social 2021-2023 que va ser publicat al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el 29 de novembre. «Es desenvoluparà una aplicació informàtica que permetrà detectar els incompliments salarials a partir de les taules salarials dels convenis col·lectius sectorials per facilitar una resposta inspectora molt més àgil», resa el text.

Tot i que el Ministeri de Treball i Economia Social que encapçala la vicepresidenta Yolanda Díaz encara no ha especificat quins aspectes concrets s’automatitzaran, els experts apunten que es podria utilitzar l’anàlisi massiva de dades (tributaris, laborals i de la Seguretat Social) per detectar infraccions habituals com l’incompliment de les hores límit de treball, errors en les altes i baixes dels empleats, errors en la cotització o en el registre dels contractes.

Agilitar la detecció d’irregularitats

El Govern ha impulsat aquesta mesura per detectar ràpidament aquests errors comuns sense la necessitat d’intervenció dels inspectors. Això permetria donar-los més temps per poder encarregar-se dels casos més complexos. «El sistema actual exigeix una càrrega administrativa excessiva i treu temps al treball d’investigació cada vegada més complex que realitza el personal inspector, per això resulta imprescindible automatitzar encara més els processos i tasques que integren la tramitació dels expedients», resa el text aprovat pel Govern.

Notícies relacionades

L’any passat, la Seguretat Social va detectar fins a 73.415 infraccions, un 15,18% menys que el 2019. A data del 16 de novembre ja s’havien detectat i sancionat més de 5.000 casos de frau només en l’aplicació dels expedients de regulació temporal d’ocupació (erto).

A falta d’una setmana perquè aquesta mesura entri en vigor, la falta de concreció de l’Executiu sobre la seva aplicació fa pensar que la seva posada en marxa s’acabi postergant. El que sí que s’especifica en el text publicat al BOE és que el programa informàtic tindrà la capacitat d’obrir expedients de sanció a les empreses que puguin estar incorrent en aquestes irregularitats, que se’ls proposarà una reducció del 40% de l’import si la multa es paga aviat i que les empreses tindran dret a recórrer el procés si consideren que el software les ha sancionat per error.