mercat de treball

Escrivá defensa la reforma laboral acordada per combatre la precarietat

La norma inclourà una taxa per penalitzar les empreses que incorrin en una rotació abusiva de contractes temporals

Escrivá defensa la reforma laboral acordada per combatre la precarietat

David Castro

2
Es llegeix en minuts

El ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha defensat aquest dilluns la reforma laboral que aquest dimarts s’aprovarà en forma de reial decret llei al Consell de Ministres, en contra dels qui opinen que no és tan profunda com s’esperava i que no deroga totalment la reforma del 2012.

Per Escrivá, es tracta d’una reforma «molt ambiciosa», que neix del consens amb els agents socials després d’una negociació «molt prolixa», i en què «aclaparadorament» s’aborden els problemes i les deficiències del mercat laboral. Per això, «no té cap dubte» que rebrà «un gran recolzament parlamentari» malgrat les queixes d’alguns grups, com el PNB, per certs continguts.

Entre els problemes que mira d’afrontar la reforma es troben la precarietat i l’«enorme temporalitat». «Això s’aborda clarament, simplificant els contractes i fent del contracte indefinit el contracte central, però amb marges de flexibilitat», ha remarcat Escrivá en declaracions a la cadena COPE.

A més, tal com ja va avançar fa algun temps, en la reforma laboral s’ha inclòs una «taxa» per penalitzar les empreses que incorrin en una rotació abusiva de contractes temporals.

Alhora, ha explicat el ministre, la norma persegueix acabar amb el recurs abusiu a l’acomiadament mitjançant una fórmula assajada en la pandèmia amb molt bons resultats: els expedients de regulació temporal d’ocupació (erto), un model que la reforma «modernitza, generalitza i estén», segons paraules del ministre.

Escrivá ha afirmat que el nombre de treballadors en erto continua baixant i que els que queden són en sectors afectats per les restriccions derivades de la pandèmia. «Si hi tornen a haver restriccions en les pròximes setmanes, per a això tenim els ertos. Qualsevol situació que es produeixi, a partir que es publiqui la reforma laboral, està incorporada en la norma», ha assenyalat el ministre, que ha explicat que es contemplen ertos per a casos de força major, per a situacions de descens de la demanda i per a episodis cíclics.

Reforma de les pensions

Malgrat que alguns socis del Govern de coalició han manifestat la seva intenció de modificar la reforma laboral en el tràmit parlamentari, Escrivá creu que la norma tirarà endavant amb un gran recolzament. «Cal respectar el tràmit parlamentari, per descomptat, però estic convençut que una reforma com aquesta, tan ambiciosa, rebrà gran recolzament parlamentari, no en tinc cap dubte», ha remarcat.

Notícies relacionades

Respecte a la primera pota de la reforma de pensions, que entrarà en vigor l’1 de gener, el ministre ha afirmat que es genera una «extraordinària certesa» als pensionistes, ja que veuran «consagrat» el manteniment del poder adquisitiu de manera indefinida.

A més, ha destacat que aquesta llei portarà la Seguretat Social a l’equilibri en els pròxims anys i que el mecanisme d’equitat intergeneracional contribuirà a reflotar l’anomenada ‘guardiola de les pensions’. «El sistema es reforça extraordinàriament, així que absoluta tranquil·litat», ha apuntat.