Conflicte pel suport de la presidenta del Parlament a un diputat de la CUP

Borràs expulsa un diputat de Ciutadans en una altra bronca del Parlament

  • Nacho Martín Blanco s’ha queixat a crits i sorollosament pel discurs de la presidenta de la Cambra a favor de Pau Juvillà de la CUP

nacho-martn-blanco

nacho-martn-blanco

1
Es llegeix en minuts

La presidenta del Parlament, Laura Borràs, ha expulsat del ple de la Cambra a Nacho Martín Blanco, diputat de Ciutadans, que ha protestat reiteradament i ostensiblement, al costat de la resta de parlamentaris del seu grup, per la intervenció de Borràs recolzant el parlamentari de la CUP, Pau Juvillà, condemnat a sis mesos d’inhabilitació i a pagar una multa de 1.080 euros per negar-se a retirar els llaços grocs del seu despatx a la Paeria de Lleida durant el període electoral del 2019, quan era regidor. La bronca s’ha instal·lat de nou al Parlament, per molt que es tractés d’un ple monogràfic especial, dedicat al sofriment de les persones amb trastorns de salut mental, amb entitats d’aquest sector a la tribuna esperant el debat.

Notícies relacionades

Borràs ha iniciat el ple reiterant el suport explícit a Juvillà partint de la defensa dels parlamentaris de la Cambra davant la sentència que el condemna. Aquesta intervenció, rebuda amb aplaudiments de l’independentisme, ha generat una resposta irada dels parlamentaris de Ciutadans, que han anat demanant la paraula, començant per Martín Blanco, per denunciar que la presidenta de la Cambra feia un ús partidista del seu càrrec. Borràs no li ha concedit i ha argumentat que no es donaven les circumstàncies reglamentàries. Però Blanco i els altres diputats del seu grup han donat cops amb la mà sobre els bancs de l’hemicicle. I després de dues advertències de la presidenta, finalment ha sigut expulsat. Blanco se n’ha anat amb gestos ostensibles de rebuig mentre els seus companys de grup acusaven Borràs de «totalitarisme». La presidenta i dirigent de JxCat ha replicat retraient a Ciutadans l’ús d’aquest terme i acusant-los de desconèixer el seu contingut i les morts que ha causat al llarg de la història.

Altres parlamentaris de Ciutadans han reclamat de nou l’ús de la paraula, sense èxit, i després de moments de tensió i crits per part d’aquests diputats, Borràs ha donat inici al ple, que estava destinat a debatre la situació de la salut mental a Catalunya.