Les claus

¿De què ha servit la ‘comissió Kitchen’ al Congrés? ¿Què ha ajudat a conèixer?

  • Hi ha hagut 40 compareixences, que van començar amb Bárcenas, com a víctima de l’operatiu il·legal, i van acabar amb Rajoy

  • La seva simultaneïtat amb la investigació judicial han marcat els interrogatoris als compareixents pels portaveus

¿De què ha servit la ‘comissió Kitchen’ al Congrés? ¿Què ha ajudat a conèixer?
3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La ‘comissió Kitchen’ del Congrés dels Diputats ha tancat aquest dilluns, amb el testimoni de l’expresident del Govern Mariano Rajoy, el cercle que va començar a traçar fa just nou mesos amb la declaració de l’extresorer del PP Luis Bárcenas. El màxim responsable de l’Executiu durant el mandat del qual, segons el jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón, el Ministeri de l’Interior va muntar un dispositiu parapolicial per arrabassar a l’exsenador popular la documentació comprometedora per al partit que pogués guardar, ha sigut l’encarregat de posar el punt final a un total de 39 compareixences, que s’han vist llastades per la seva simultaneïtat amb la investigació judicial.

Aquestes són les conclusions a les quals s’ha arribat amb el seguiment de les sessions:

Víctimes


El primer a comparèixer a la ‘comissió Kitchen’ va ser el mateix Luis Bárcenas, que va declarar ser «el primer interessat a saber si el PP de Rajoy va ordenar el segrest» de la seva família, amb referència al fals capellà que va entrar al seu domicili, quan ell acabava d’ingressar a la presó. Es tracta d’uns fets que la investigació judicial no ha pogut incloure en el dispositiu parapolicial investigat, perquè ha sigut negat fins i tot pels policies que han reconegut l’espionatge il·legal, com l’excomissari Enrique García Castaño, ja que es tractava d’una persona desequilibrada.

Però l’interès de l’extresorer en què s’aclareixi el seguiment al qual va ser sotmès es va veure limitat a l’hora de respondre als diputats, perquè sota cap concepte volia perjudicar la investigació judicial en mans del jutge García-Castellón. Aquesta mateixa estratègia va seguir la seva dona, Rosalía Iglesias. Tots dos són a la presó per la sentència de la primera època del cas Gürtel, en la qual per primera vegada la justícia va declarar acreditada l’existència d’una caixa b en el partit.

Imputats


Molts dels compareixents estan imputats a l’Audiència Nacional, com el mateix José Manuel Villarejo, principal imputat del cas Tàndem, en el qual s’investiguen les clavegueres policials i en el qual s’emmarca la Kitchen. L’excomissari va ser dels pocs que no es va escudar en la seva situació judicial per eludir les preguntes dels portaveus polítics, preparades amb informacions sobre la peça judicial. Durant la seva compareixença, Villarejo va donar curs al decàleg en què basa la seva defensa: que va actuar al servei de l’Estat per a una desena de ministres de l’Interior i que és víctima d’una suposada persecució per part de qui era responsable del CNI Félix Sanz Roldán per protegir l’emèrit, respecte al qual va dir que, segons li havia explicat la seva examant Corinna Larsen, li havien sigut subministrades hormones femenines per reduir el seu desig sexual.

Responsables polítics


El jutge va delimitar la responsabilitat de la Kitchen a Interior, durant el mandat de Jorge Fernández Díaz com a ministre, i va lliurar de la banqueta l’exsecretària general del PP María Dolores de Cospedal, qui, malgrat això, va evitar contestar a cap pregunta, perquè la seva exoneració ha sigut recorreguda per Anticorrupció i les acusacions que exerceixen el PSOE i Podem. Cospedal, com ja havia fet el seu marit, l’empresari Ignacio López del Hierro, es va negar a declarar, mentre que Fernández Díaz va respondre a tot per negar qualsevol coneixement del dispositiu il·legal. A més, els ho va posar fàcil tant a ella com a Rajoy, al negar que qualssevol d’ells, malgrat ser els únics que podien haver-l’hi ordenat, li demanessin un dispositiu per mirar de recuperar la documentació que Bárcenas pogués guardar.