Al Vaticà

El papa Francesc rep Yolanda Díaz 40 minuts

  • Segons ha transcendit, els dos han parlat de la precarietat laboral, la crisi sanitària i el canvi climàtic

  • «Ha sigut una trobada molt emocionant, cregui’m», ha dit la ministra de Treball, després de la reunió

3
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

La precarietat laboral, la crisi sanitària, i el canvi climàtic. La vicepresidenta segona del Govern, Yolanda Díaz, s’ha emportat del Vaticà aquest dissabte el que buscava: la sintonia amb Francesc, el Papa argentí que molts, també dins del seu partit, Unides Podem, han elogiat i qualificat com un referent mundial en temes de justícia social i lluita contra la desigualtat. En aquest context, s’ha portat a terme la reunió entre el catòlic més poderós del món i la política més valorada a Espanya.

La trobada del Papa i Díaz ha durat uns 40 minuts i s’ha portat a terme al Palau Apostòlic. Allà on Francesc sol rebre presidents i primers ministres, Díaz, que no és creient, va poder conversar a porta tancada amb la màxima autoritat de l’Església catòlica. «Ha sigut una trobada molt emocionant, cregui’m», s’ha limitat a dir la també ministra de Treball al terme de la seva reunió, en una breu compareixença en una gèlida plaça de Sant Pere en la qual també era present el secretari d’Estat d’Ocupació i Economia Social, Joaquín Pérez Rey.

Entre els assumptes que es van parlar van destacar «temes que preocupen al Papa i al Govern», com «el treball decent» i que «els treballadors siguin al centre», van precisar després fonts pròximes a Díaz. Els dos van parlar també d’altres «reptes comuns com la crisi sanitària i social de la covid-19», i Díaz li va explicar al Papa «totes les legislacions que el Govern ha portat endavant» durant la pandèmia. El Papa «estava informat». «També es va parlar de l’Argentina i Galícia», s’ha precisat.

La vicepresidenta li ha portat al Papa «un missatge del president Pedro Sánchez», van afegir les fonts, sense donar més detalls sobre el contingut d’aquesta comunicació. Tot i així, la trobada «no va ser a títol personal, sinó com a vicepresidenta», es va voler precisar des de l’entorn de Díaz. La ministra considera que «no es pot viure en un país catòlic donant l’esquena a l’Església». Per això, «no entén una dreta allunyada del sentit comú», va afegir, amb referència a les recents polèmiques per la visita de la política al Vaticà.

Reunió extraordinària

Els dies previs a la trobada entre Díaz i el Papa, alguns observadors van interpretar la reunió com un senyal que la política està preparant la seva candidatura, en un moment en què gaudeix de gran popularitat entre els espanyols, segons les últimes dades del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS). Tot això quan també Francesc ha caigut en la mira de la dreta espanyola, entre altres, de la presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso, que recentment es va queixar per la petició de disculpes feta pel Papa per la conquesta espanyola d’Amèrica.

El preàmbul de la trobada no era per a menys. Francesc sol dosificar al mínim les seves trobades amb els polítics que no són Caps d’Estat i, en el passat, ha rebutjat fins i tot reunir-se amb figures de relleu de la política nord-americana en moments que considerava no apropiats. En aquesta circumstància, la líder d’Unides Podem es converteix en la segona integrant del Govern espanyol a reunir-se a soles amb el Papa, després de l’audiència de 35 minuts concedida l’any passat a Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

En efecte, si bé en més d’una ocasió també Nadia Calviño, la ministra d’Economia, va poder presenciar actes als quals va assistir el Papa argentí al Vaticà –per exemple, els congressos organitzats per l’Acadèmia de Ciències del Vaticà–, es va tractar de trobades celebrades al costat d’altres persones, i no a soles. De fet, també l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va ser rebuda el 2019 pel Papa, però en un esdeveniment en el qual també van participar altres alcaldes.

La líder gallega ha viatjat novament a Roma setmanes després d’una trobada bilateral amb el seu homòleg italià, Andrea Orlando, que va tornar a veure dilluns a Brussel·les, en ocasió de la reunió dels ministres de Treball de la Unió Europea. Aquest dissabte, no obstant, tornarà a Espanya després d’una reunió amb l’ambaixadora d’Espanya davant la Santa Seu, Carmen de la Peña Corcuera, van afirmar fonts del seu entorn.