Malgrat el rebuig de Junts

Aragonès arriba a un acord amb els comuns i salva els pressupostos

  • ERC accepta, a canvi, aixecar el veto als comptes de l’Ajuntament de Barcelona

Aragonès arriba a un acord amb els comuns i salva els pressupostos

ACN / RAFA GARRIDO

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Pere Aragonès salvarà aquest dilluns la tramitació dels pressupostos després d’una negociació in extremis amb els comuns malgrat la plantada de Junts. El cap del Govern ha reunit aquest matí d’urgència el Consell Executiu per explicar-los l’acord, després que la postconvergència es despengés de les converses amb En Comú Podem i exigís tornar a intentar una aliança amb els cupaires, que dissabte van ratificar la seva esmena a la totalitat. Aragonès compareixerà a les 12.30 hores a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat per explicar el pacte.

La formació liderada per Jéssica Albiach es reunirà a les 11 hores per acabar de perfilar la seva posició, però fonts d’aquest espai constaten que hi ha un «preacord» perquè el primer tràmit parlamentari sigui superat amb l’aval dels seus vuit diputats. «Al llarg del matí concretarem els termes del pacte», apunten. El pacte es va tancar a la nit mitjançant diverses trucades després de la trobada a Palau i permetrà que retirin la seva esmena a la totalitat i els comptes segueixin el seu curs.

La carambola Barcelona-Generalitat

Un dels punts centrals de l’acord és que Esquerra faciliti els pressupostos de l’Ajuntament de Barcelona, que la setmana passada van poder tirar endavant gràcies a Barcelona pel Canvi després que el líder republicà al consistori de la capital catalana, Ernest Maragall, revelés que no hi donarien el vistiplau. Però els republicans han cedit perquè En Comú Podem avali, al seu torn, els de la Generalitat, fet que ha generat malestar i crítiques en el grup municipal, que ha exhibit la seva disconformitat per utilitzar el consistori com a moneda de canvi.

«Els comuns han situat Barcelona i el seu pressupost com una peça de negociació política per obtenir un rol favorable en els pressupostos de la Generalitat. En prenem nota, entenem la situació i les conseqüències. No estem canviant la nostra posició, però servim el país assumint aquesta contradicció, incoherència aparent, entre el que votem i el que farem en el plenari», ha etzibat Maragall en una roda de premsa des del Parlament. Així, ha intentat justificar el canvi de vot, sense que, segons el seu parer, alteri la seva visió sobre les xifres de l’alcaldessa, Ada Colau, que continua sent negativa. «És una decisió política de servei al país i a la ciutat. Punt», ha conclòs.

Notícies relacionades

Tot això, després del veto de la CUP, que va situar els comuns com a soci preferent, malgrat el recel de Junts, que veia amb més simpatia els socialistes. Això va provocar que cap membre del partit acudís a la cita negociadora, al·legant que s’abordaven assumptes «polítics» i no estrictament «pressupostaris», al estar sobre la taula els comptes de l’Ajuntament de Barcelona.

La majoria independentista, trencada, segons Junts

En aquests moments també està reunida l’executiva de Junts, que en un comunicat ha lamentat que s’hagi trencat la majoria independentista a la Cambra catalana, aquella que va portar Aragonès al capdavant de la Generalitat.