La negociació dels comptes

Maragall renuncia al ‘no’ als pressupostos de Colau obligat per l’acord Aragonès-comuns

  • El president dels republicans a l’ajuntament anuncia que el seu grup «facilitarà l’aprovació» dels comptes de BComú i el PSC, és de preveure que amb una abstenció

  • Afirma que continua pensant que el projecte és negatiu i acusa l’opció política de l’alcaldessa de ser qui negocia amb la ciutat: «Els comuns han sucursalitzat Barcelona»

Maragall renuncia al ‘no’ als pressupostos de Colau obligat per l’acord Aragonès-comuns

JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Ernest Maragall ha començat aquest dilluns assaborint un plat molt amarg, potser el més desagradable del mandat: s’ha vist obligat a comparèixer per anunciar que tan sols cinc dies després d’haver votat ‘no’ als pressupostos de Barcelona en la seva tramitació inicial, dimecres passat, aquest vot ja no val res. ERC, ha afirmat, canviarà la seva posició i «facilitarà l’aprovació dels pressupostos de Barcelona» quan arribi la votació final, al desembre. Ho fa per complir una de les condicions imposades pels comuns per tancar un acord pressupostari, en aquest cas en l’àmbit de la Generalitat, amb el president, Pere Aragonès.

Maragall, que ha comparegut al Parlament per concretar la seva rectificació, no ha aclarit si el seu grup hi votarà a favor o s’abstindrà, tot i que s’entén que serà això últim: «Hem dit molt clarament que facilitarem l’aprovació dels pressupostos. Ni més ni menys».

Malgrat que el seu anunci suposa deixar de banda tota l’argumentació que ha formulat en les últimes setmanes per justificar el seu allunyament del projecte de pressupostos de Colau, que fins ara ha criticat amb molta duresa, Maragall ha assegurat que és l’opció política de l’alcaldessa la que subordina la ciutat exigint el seu recolzament i no ell: «Els comuns han sucursalitzat Barcelona. Molt bé, en prenem nota».

La posició inamovible

Per remarcar encara més la contradicció que suposa el seu anunci, Maragall ha recalcat que el seu grup continua pensant el mateix sobre els comptes municipals, i ha dit que la seva posició real és la de dimecres passat, quan ERC va votar en contra de la tramitació inicial dels pressupostos de la ciutat: «No estem canviant la nostra posició sobre l’ajuntament. Assumim la incoherència aparent entre el que vam votar la setmana passada i el que acabarem fent».

El regidor ha recordat que també és diputat, i que també forma part de «la seva responsabilitat» preocupar-se pels pressupostos de la Generalitat. «Ja ho veuen, està aquí ERC de Barcelona. Barcelona envaeix el Parlament, en tots els sentits. I ho fem en consciència i amb absoluta determinació», ha començat la seva intervenció, que ha fet acompanyat per regidors del seu grup i membres del partit a la capital catalana.

El segon cop en cinc dies

Notícies relacionades

Si dilluns ha sigut un dia nefast per a Maragall, dimecres tampoc va ser el millor. Perquè el vot negatiu d’ERC a la tramitació inicial dels comptes de Colau, que en principi podia causar un problema al govern de Barcelona en Comú i el PSC, va acabar sense efecte, una vegada que Barcelona pel Canvi va donar tres vots positius a la iniciativa. Això va desactivar el ‘no’ de Maragall, que ha acabat morint menys d’una setmana després. Cal veure ara com transcorre el procés, i si els d’Eva Parera acaben votant a favor del projecte pressupostari o no. Perquè el seu suport ja no és imprescindible.

De fet, els comuns es felicitaven dimecres perquè Aragonès mirarà els comuns a la recerca d’un pacte pressupostari a la Generalitat. «Ens ajudaran», vaticinava un alt càrrec municipal. I així ha sigut.