Després del ‘no’ de la CUP

Junts es desvincula de la negociació dels pressupostos amb els comuns

  • Govern i comuns se citen a les quatre d’aquesta tarda per a un acord ‘in extremis’

Jéssica Albiach y Pere Aragonès, en el Parlament.

Jéssica Albiach y Pere Aragonès, en el Parlament. / EUROPA PRESS / David Zorrakino

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els pressupostos de la Generalitat per al 2022 segueixen en l’aire, a menys de 24 hores del primer examen parlamentari. El veto de la CUP als comptes ha cedit el lloc de soci preferent als comuns, malgrat la «perplexitat» del PSC, que segueix fora de l’equació.

El president Pere Aragonès manté el cop de porta als socialistes i dona prioritat als morats, reunint-s’hi aquesta mateixa tarda, però Junts es desvincula d’aquestes converses. Fonts pròximes al conseller d’Economia, Jaume Giró, apunten que no hi haurà membres de la Conselleria a la trobada i que la cita es limita a acords «polítics» i no d’abast «pressupostari». Això és, que els postconvergents no es fan seus els acords que puguin sortir de la cita. Així ho ha decidit l’executiva de Junts, reunida aquest diumenge, i que evidencia els recels a elegir En Comú Podem com a aliats sense intentar un acostament al PSC perquè, amb la seva abstenció, salvi els pressupostos aquest dilluns. Esquerra, en canvi, va deixar escrita ahir la seva aposta per explorar al màxim un acord progressista.

Les comitives

La reunió entre el Govern i els comuns ha començat a les 16 hores i neix amb la voluntat de les dues parts d’arribar a un pacte. Els pressupostos de la ciutat de Barcelona estan sobre la taula, després que Esquerra presentés una esmena a la totalitat i deixés la seva tramitació, de nou, en mans del partit que va crear l’exprimer ministre francès, Manuel Valls. Però no només això, els morats reclamen també multiplicar la inversió en la xarxa ferroviària per arribar fins als 600 milions en quatre anys posant en funcionament noves línies de trens i ampliar la T-Jove fins als 30 anys i la T-16 fins a les sis zones. A més, sol·liciten 1.500 milions d’euros en cinc anys per «crear espais verds», prestar més atenció a la salut mental i uns 300 milions d’euros per a un dentista públic. Quant al Hard Rock i als Jocs Olímpics d’Hivern, volen que el Govern faci marxa enrere i aposti per un canvi de model productiu que sigui més sostenible.

Notícies relacionades

Per part del Govern hi acudeixen representants de Presidència, mentre que la delegació morada està formada per la portaveu adjunta al Parlament, Susanna Segovia, el coordinador d’economia de la formació, Joan Carles Gallego, i el diputat a la cambra catalana Lucas Ferro.

Els comuns van anunciar la seva intenció de presentar una esmena a la totalitat dels comptes atès que el Govern va escollir com a via prioritària per tramitar els pressupostos la CUP, que ahir va sortir de l’equació al decidir mantenir l’esmena que ja havia anunciat, al considerar «insuficients» les cessions plantejades per l’executiu.