Comissió municipal d’Economia

Colau aprova inicialment els pressupostos gràcies al recolzament de Barcelona pel Canvi

  • Els socis del govern aconsegueixen el recolzament del grup d’Eva Parera i eludeixen així l’obstacle que suposava el «no» anunciat i complert per ERC

  • El projecte de comptes municipals seguirà el seu recorregut i serà sotmès al desembre a la votació que els ha de validar definitivament

jregue48699312 barcelona 19 06 2019 pol tica  rueda de prensa de manuel val190621191601

jregue48699312 barcelona 19 06 2019 pol tica rueda de prensa de manuel val190621191601 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimecres inicialment el projecte de pressupost de la ciutat per al 2022 gràcies al fet que els socis del govern, Barcelona en Comú i el PSC, han aconseguit el recolzament dels tres regidors de Barcelona pel Canvi, el grup que encapçala Eva Parera, que va succeir en aquesta responsabilitat l’exprimer ministre francès Manuel Valls. L’aprovació inicial permetrà als comptes de la ciutat seguir el seu recorregut, que preveu la seva aprovació definitiva en el ple municipal del desembre, sempre que aconsegueixin el recolzament de la majoria simple.

La sessió ha resultat impactant, cosa que és meritori tractant-se d’un tema tan dens. La tensió ha sigut considerable, perquè si 21 regidors han votat a favor del pressupost, 20 ho han fet en contra, i algun punyal s’han llançat els regidors públicament.

«Som gent valenta»

Els tres vots de Barcelona pel Canvi han estalviat un disgust seriós als d’Ada Colau, que sense ells, en vista del «no» anunciat i complert per ERC, hagués hagut de prorrogar els comptes o bé retirar el punt de l’ordre del dia, per aprovar-los per una altra via o ja començat el 2022 en un ple posterior. Tres vots que Parera ha defensat argumentant que no suposen un aval definitiu, que només permeten continuar negociant fins a la votació definitiva, prevista per al ple del desembre.

La regidora ha al·ludit a la sorpresa que el seu suport ha suscitat i s’ha sacsejat els dards rebuts en diferents formes: «Som gent valenta i tant me fa els insults i les campanyes que es facin». I davant l’al·lusió que el recolzament rebut pel govern era el de Valls, formulada per la cap de files de Junts, Elsa Artadi, Parera ha recordat que el francès ja no participa de la seva gestió: «El partit el dirigeixo jo».

Quan Parera ha anunciat el vot favorable es palpava a la sala certa tensió, que havia pujat ja amb una intervenció prèvia de la presidenta de Ciutadans al consistori, Luz Guilarte, que ha anticipat que Barcelona pel Canvi salvaria el govern al·ludint a Parera i a la regidora no adscrita Marilén Barceló com «una diputada del PP i una trànsfuga». Parera integra les files populars al Parlament i Barceló va abandonar el grup de Guilarte per aproximar-se al de Parera, tot i que el consistori no li va permetre ingressar-hi i l’integra de facto. Barceló ha protestat pel to de Guilarte: «Abans m’ha faltat al respecte a nivell privat i ara públic. Em sento molt satisfeta de tenir un vot contrari al seu. Vostè és la regidora del ‘No’, jo soc la regidora del ‘Sí’.

Pressupostos de recuperació

El primer tinent d’alcalde, Jaume Collboni, ha recordat en la intervenció inicial de la comissió la naturalesa del projecte: «Són pressupostos expansius que han de servir per reforçar l’escut social». I ha advertit que la ciutadania no entendria que no s’aprovessin. Tot seguit, el cap de files d’ERC, Ernest Maragall, ha reiterat de forma succinta els motius del seu rebuig: són, segons la seva opinió, comptes no transformadors, propis de la «inèrcia», a la qual cosa ha sumat la denúncia de l’incompliment reiterat per part del govern. Una denúncia argumentalment necessària, perquè els republicans han pactat les grans decisions d’aquest mandat. Però Maragall parlava abans que Parera certifiqués el gol en els últims minuts per part de Barcelona en Comú i el PSC. Gol, cert és, que arriba en la semifinal. Ara cal jugar la final.

Notícies relacionades

El regidor de Pressupostos, Jordi Martí, ha agraït a Parera que permeti continuar negociant, i ha remarcat que això és el que es va demanar als grups: temps, que no optessin per tombar el text. I ha convidat a continuar debatent a partir de demà. També ha replicat a Maragall que el compliment del pressupost per al 2021 va ser del 98%. Maragall ha insistit que no s’està abordant el futur de la ciutat amb plantejaments de transformació.

Per sort per a diversos regidors, la mascareta no deixava veure-ho, però no pocs somriures s’han dibuixat quan Parera deixava clar que no hi hauria fiasco dels socis del govern. Artadi, com Guilarte i com el president del grup del PP, Josep Bou, hi ha votat en contra. Ara falta el partit final, per al qual queda un mes llarg. 

Tornada provisional al passat