Pressupostos de la Generalitat

El Govern mira d’acostar-se a la CUP amb cessions en referèndum i vivenda

  • Republicans i cupaires dissenyen la creació d’un grup de treball per a un nou embat

  • L’Executiu eleva la despesa en vivenda fins als 1.000 milions que exigien els anticapitalistes

El Govern mira d’acostar-se a la CUP amb cessions en referèndum i vivenda

ACN / RAFA GARRIDO

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

ERC i la CUP treballen ja per donar forma al grup de treball per al «nou embat a l’Estat en forma de referèndum», un ‘task force’ que va ser ofert dimecres per la secretària general Marta Rovira i que, segons fonts republicanes, ha sigut «ben acollit» pels anticapitalistes.

En paral·lel, el Govern ha satisfet una de les demandes més icòniques de la CUP, que és que es compleixi el pacte d’investidura que preveia que es dediquessin 1.000 milions a polítiques de vivenda el 2022. Segons fonts de les dues parts, l’Executiu ha expressat el seu «compromís» fent per a això «modificacions pressupostàries», però «en funció dels ingressos». Ara mateix, els comptes ja preveuen 749 milions en vivenda, «un increment de 410 milions, respecte al 2020», recorden fonts governamentals.

Els cupaires assumeixen que és un avenç en la negociació, tot i que, alhora, apunten que és un compromís que va fer el mateix Govern després de les eleccions del 14-F, per la qual cosa desdenyen haver entrat en un terreny de renegociar el que ja estava negociat per aprovar els pressupostos i no anar més enllà d’un pacte que en el seu moment ja van qualificar «de mínims».

Notícies relacionades

Sigui com sigui, les converses seguiran durant tota la jornada d’avui, perquè els anticapitalistes han convocat la coordinadora oberta parlamentària –l’òrgan de decisió amb representació de totes les organitzacions de la candidatura– aquest dissabte al matí a Santa Perpètua de Mogoda, per perfilar el seu posicionament sobre els comptes. Així, esperen que durant aquest divendres el Govern continuï fent cessions en els cinc àmbits que van posar sobre la taula: macroprojectes, vivenda, fiscalitat, full de ruta independentista i ordre públic.

¿Què pot decidir la CUP? En funció del posicionament de les organitzacions, decidiran si sotmeten a debat de tota la militància l’última oferta del Govern o si mantenen el posicionament que ja van fixar les urnes internes: mantenir l’esmena a la totalitat i continuar negociant amb l’Executiu.