Els comptes de la Generalitat

Pactòmetre | ¿Com i amb qui pot Aragonès salvar els pressupostos?

  • El projecte de comptes del Govern per al 2022 encara ha de superar el primer examen al Parlament, les esmenes a la totalitat

GRAFCAT7105  BARCELONA  15 01 2021 - Aspecto del hemiciclo del Parlament de Cataluna este viernes  mientras se produce la cumbre de gobierno y partidos catalanes para decidir si se aplazan o no las elecciones previstas para el 14 de febrero este viernes en el Parlament  que se celebra con la incognita de si habra consenso en torno a una nueva fecha electoral  EFE Quique Garcia

GRAFCAT7105 BARCELONA 15 01 2021 - Aspecto del hemiciclo del Parlament de Cataluna este viernes mientras se produce la cumbre de gobierno y partidos catalanes para decidir si se aplazan o no las elecciones previstas para el 14 de febrero este viernes en el Parlament que se celebra con la incognita de si habra consenso en torno a una nueva fecha electoral EFE Quique Garcia / Quique Garcia

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com li passa al Govern de Pedro Sánchez al Congrés, el Govern de Pere Aragonès té davant setmanes determinants per tirar endavant els pressupostos, en aquest cas de la Generalitat i que serien els primers elaborats des de l’esclat de la pandèmia. L’estabilitat de la coalició i del pacte de legislatura amb la CUP també depèn del desenllaç d’aquest envit pressupostari. El projecte de comptes per al 2022 encara ha de superar el primer examen al Parlament, el de les esmenes a la totalitat, amb vista que pugui aprovar-se en vigílies de Nadal.

La situació actual

El 22 de novembre serà el primer dia clau per al futur dels pressupostos catalans. A les 10.30 hores conclou el termini per presentar esmenes a la totalitat i aquestes es votaran aquell mateix dia, en un ple del Parlament a partir de les 14.00 hores. És a dir, els grups parlamentaris poden esgotar fins a l’últim moment per confirmar els vetos al pressupost, i fins i tot tenen marge per retirar-los fins al mateix moment de la votació.

Per superar aquest primer tràmit i neutralitzar les esmenes a la totalitat, el Govern necessita més vots a favor que en contra. ERC (33) i Junts (32) sumen 65 vots, i tota l’oposició, 70. Dos partits han confirmat ja la seva esmena a la totalitat: Vox (11) i PPC (3). El soci d’investidura d’Aragonès, la CUP (9), vota aquest dilluns si presenta la seva. Si els anticapitalistes arribessin fins al final amb el veto i la resta de grups de l’oposició recolzessin l’esmena, els comptes del 2022 serien tombats en la primera votació.

EL PACTÒMETRE

La majoria de la investidura

Notícies relacionades

L’escenari que cerca Aragonès per aprovar els pressupostos és revalidar la majoria de la investidura, és a dir, assegurar-se el recolzament de la CUP (9). Els anticapitalistes han sigut l’única formació amb què ha negociat el Govern fins al moment. A la recerca del seu ‘sí’, Esquerra i JxCat han acceptat algunes concessions a les exigències dels cupaires, però les dues parts xoquen pel grau de compliment del pacte de legislatura.

Opcions sense la CUP

En cas que la CUP veti els comptes, els socis de l’Executiu català tindrien dues alternatives plausibles per esquivar les esmenes a la totalitat: el PSC (33) i En Comú Podem (8). Socialistes i morats s’han ofert reiteradament al Govern per negociar, però Aragonès només contempla l’opció de recollir la mà allargada dels comuns si li fallés la CUP. ERC descarta per complet qualsevol acostament al PSC, mentre que Junts no veuria amb mals ulls aquesta opció.