Negociació dels comptes catalans

El PSC i els comuns demanen donar prioritat a la reactivació econòmica per recolzar els pressupostos

  • Les dues formacions mantenen la mà estesa, però creuen que l’Executiu obtindrà el ‘sí’ de la CUP

El PSC i els comuns demanen donar prioritat a la reactivació econòmica per recolzar els pressupostos

EFE / MARTA PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC i els comuns, que constitueixen el pla b d’una part del Govern per aprovar els pressupostos de la Generalitat si la CUP falla, veuen cada dia més lluny la possibilitat de pactar els comptes. De portes endins, els dos partits creuen que els anticapitalistes acabaran facilitant el treball al Govern, i donen per fet que en qualsevol cas el conseller d’Economia, Jaume Giró, no es posarà en contacte amb ells fins que les bases de la CUP es pronunciïn.

Com que, segons asseguren els dos partits, no han negociat res amb el Govern, no han pogut plantejar les seves prioritats. Que no difereixen gaire en alguns aspectes. En el cas dels socialistes, es queixen sobretot de carències en la «reactivació econòmica i les polítiques socials». A més, s’han mostrat molt crítics amb els canvis que la CUP vol introduir en els pressupostos.

Moneda de canvi

La número dos de Salvador Illa, Alícia Romero, s’ha queixat que projectes com el dels Jocs Olímpics d’hivern o el macroprojecte Hard Rock a Tarragona «no poden ser moneda de canvi». Aquest últim, segons la seva opinió, és «molt demandat» en un territori «amb un índex d’atur molt important, que ha patit molt la crisi econòmica.» També han aixecat la veu els socialistes sobre que en la negociació amb la CUP es decideixi sobre alguns aspectes del paper dels Mossos d’Esquadra. «No ens agrada que siguin moneda de canvi», insisteixen.

A més, el PSC creu que no és seriós que la CUP es plantegi continuar negociant si aquest cap de setmana els seus militants decideixen presentar una esmena a la totalitat. 

Sense trucades als comuns

Els comuns també asseguren que ningú del Govern els ha trucat per negociar, però saben que, dins de l’Executiu –i també dins de JxCat– hi ha sectors més reticents a comptar amb la seva ajuda que d’altres.

Notícies relacionades

El partit que lidera Jéssica Albiach al Parlament ja va donar el seu suport als últims comptes aprovats, però en aquesta ocasió asseguren que no han parlat amb el Govern. Quan ho facin, si ho fan, es marquen quatre objectius de millora en els comptes, començant per les infraestructures. «Cal focalitzar més en ferrocarrils que en carreteres», afirma el portaveu dels comuns, David Cid. Després Salut, on demanen «el desenvolupament de la llei bucodental i aprofundir en salut mental»; i vivenda, perquè es queixen que l’augment pactat entre la Generalitat i la CUP es deu «només als fons europeus» i «no està reorientat com toca cap a la promoció de vivenda de lloguer».

On els comuns coincideixen més amb els socialistes és en demanar una incidència més gran dels comptes en la reactivació econòmica. «En aquest aspecte els comptes són molt fluixos, perquè el Departament d’Empresa i Treball té 55 milions per a indústria i 120 per a turisme, i nosaltres creiem que la indústria és clau», afirma Cid.