Primer debat monogràfic al Congrés des del juny

Sánchez treu pit de la seva recepta socialdemòcrata i Casado li recorda que ell va votar les retallades de Zapatero

El president llança al dirigent del PP que, «amb o sense la seva ajuda», Espanya «tirarà endavant» gràcies a l’efecte modernitzador dels fons europeus

El líder dels populars avisa que anirà al Constitucional si veu arbitrarietat en les ajudes i creu que el president és «el cotxe escombra dels radicals»

Sánchez treu pit de la seva recepta socialdemòcrata i Casado li recorda que ell va votar les retallades de Zapatero

DAVID CASTRO

6
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Des del 40è Congrés Federal del PSOE, el mes passat, Pedro Sánchez busca gravar a sang i foc que la resposta socialdemòcrata a la crisi és la que està propiciant una recuperació «justa», «sòlida», «robusta», sense deixar «ningú enrere», la que ha permès que Espanya sigui un exemple internacional per l’èxit de la seva campanya de vacunació. Ho ha reiterat en els seus actes institucionals i també en els de partit, als conclaves regionals que es van celebrant setmana a setmana. I ho ha fet aquest dimecres a la Cambra baixa, a la qual ha acudit a informar de l’últim Consell Europeu i de la cimera dels Balcans. El president ha desgranat els assumptes abordats —des de la crisi energètica a la migratòria—, però l’eix del seu discurs ha girat entorn de la fortalesa d’aquesta «recuperació» i a l’efecte modernitzador dels fons europeus. «Amb o sense la seva ajuda, Espanya tirarà endavant amb polítiques socialdemòcrates, diferents del neoliberalisme que representen els que només saben posar pals a les rodes», ha llançat el PP.

L’escenari que ha pintat Sánchez és profundament optimista, anticipant-se al retrat en negre que es temia de Pablo Casado. Ha arrencat reivindicant el «valor social» de la ciència, gràcies a la qual es va aconseguir la vacuna davant la Covid en temps rècord. Immunització que està aconseguint «superar aquesta terrible pandèmia» i «mirar al futur amb més optimisme». La petita incidència acumulada que hi ha en aquest moment a Espanya (inferior ara als 60 casos per 100.000 habitants en els últims 14 dies), l’alta cobertura vacunal —del 78,7% de la població total, «molt per sobre de països com França, Alemanya i els Estats Units», i del 88,7% de la població diana— i el «baix negacionisme» han fet que la perspectiva sigui en verd, segons el parer de l’Executiu. «Aquest Nadal serà millor que el passat. Espanya està millor que l’any passat. I el vinent estarem encara millor. Espanya va millor», ha afirmat.

«És un èxit de país, col·lectiu, del qual tots formem part», ha proclamat Sánchez. A més, ha ressaltat l’«orgull com a país d’estar fent les coses raonablement bé», i ha recordat que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va felicitar Espanya fa dos dies per l’«èxit en la gestió de la pandèmia i l’estratègia de vacunació». «És un orgull ser espanyol», ha incidit. Aquest «èxit», ha dit, és atribuïble a l’esforç dels professionals sanitaris, a la «unitat» de totes les administracions i agents socials en la resposta al virus i al «compromís» dels espanyols, que van entendre la «responsabilitat» d’immunitzar-se, desatenent les «mentides i la superxeria» i creient la ciència.

La ciència també ha servit al president per advertir que gràcies a la ciència es va poder preveure l’erupció del volcà de Cumbre Vieja a l’illa de La Palma, des de fa més de 50 dies, com també ve alertant de l’emergència climàtica, una altra de les preocupacions de l’Executiu i que més s’ha afanyat a combatre, segons ha indicat, des que va arribar al poder el 2018. El Govern, ha seguit, ha donat un «impuls rotund» a les renovables i ja ha reduït la generació elèctrica de carbó en un 90%, ha ratificat que el 2050 s’aconseguirà la neutralitat climàtica, ha destinat més de 28.000 milions del pla de recuperació a la transició ecològica (un 40% dels fons) i ha anunciat que . Sánchez ha remarcat que Espanya «compleix la seva paraula i els seus fets» i que l’Executiu es «pren seriosament els avisos de la ciència» i actua, al contrari dels discursos «reaccionaris» que persegueixen «mantenir els privilegis d’un antic i minoritari ‘statu quo’ que actua contra l’interès general». Es referia a Vox.

El valor de la «unitat»

Sánchez ha posat èmfasi en el fet que precisament la sortida de la crisi està sent molt diferent a la del 2008. Espanya, ha assenyalat, avança cap a una «recuperació robusta i amb una intensa creació d’ocupació», ha aconseguit reposar-se del cop de la pandèmia abans, a diferència de l’anterior gran depressió, «quan es van imposar les receptes neoliberals en comptes de les socialdemòcrates d’ara». Així, ha guanyat el seu discurs amb les dades d’ocupació, de descens de l’atur femení i juvenil per emfatitzar que Espanya protagonitza no només una recuperació «sòlida», sinó també «justa». «Avui no es rescaten entitats financeres, sinó empreses i llocs de treball», i el Govern va estar «en la gènesi dels fons europeus», ha apuntat.

Llavors, el president s’ha dirigit al grup de la dreta: els que als 80 i 90 deien «pidolaire» a Felipe González per empènyer a favor de l’arribada dels fons de cohesió són «els mateixos que ara sembren dubtes sobre els actuals fons europeus». «Es van equivocar llavors i es tornaran a equivocar ara: els fons europeus modernitzaran Espanya igual com ho van fer els fons estructurals. Amb o sense la seva ajuda —ha carregat—, Espanya tirarà endavant amb polítiques socialdemòcrates, diferents del neoliberalisme que representen els que només saben posar pals a les rodes».

En la seva intervenció, Casado també s’ha referit a aquestes ajudes de Brussel·les, ha tornat a lamentar que no s’hagi creat una autoritat independent per distribuir-los, i ha avisat que acudirà al Tribunal Constitucional si creu que es reparteixen de manera injusta.

El màxim dirigent del PP, que ha tornat a pujar a la tribuna sense papers, ha dit a Sánchez que és un «cínic» per carregar contra la recepta «neoliberal» perquè ell mateix la va revalidar el 2010 i 2011, quan va recolzar amb el seu vot al Congrés dels Diputats les tisorades que va fer José Luis Rodríguez Zapatero, pressionat per les autoritats europees per frenar l’elevat dèficit d’Espanya, que s’havia disparat després de la crisi del 2008. El maig del 2010 es van congelar les pensions i la retallada del sou dels funcionaris. Els Pressupostos del 2011 van incloure una retallada de la despesa del 7,9% respecte a l’any anterior. «¿Parla vostè de neoliberalisme? Doncs deu ser el del PSOE», s’ha contestat entre aplaudiments del seu grup.

Les dades econòmiques

Notícies relacionades

El líder del PP ha intentat desmuntar el discurs optimista que Sánchez ha filat a la tribuna. El líder del PP ha remarcat que els indicadors econòmics són preocupants i no dibuixen una recuperació en V després del confinament per la Covid-19 com vol fer creure Sánchez. Casado ha assenyalat l’elevada inflació espanyola (amb una ), el moderat índex general de producció industrial (1,9%), la situació del PIB () i l’atur juvenil (, la xifra més elevada amb diferència dels països europeus) per demanar a Sánchez que deixi de «mentir» als espanyols.

El dirigent conservador ha criticat que el Govern es recolzi en Bildu i ERC per aprovar els Pressupostos Generals de l’Estat del 2022. Veu Sánchez com el «cotxe escombra dels radicals» i l’acusa de fer «funambulisme» a Brussel·les, tot i que creu que ja no «cola» davant les autoritats europees.