Al Tribunal Constitucional

El PSOE i Podem toquen a sometent els seus diputats per blindar el pacte institucional amb el PP

  • Sánchez admet que Enrique Arnaldo, proposat pels populars per al Constitucional, no li agrada, però el votarà per salvaguardar l’acord

  • Els morats, ERC i Més País censuren l’acceptació del futur magistrat per les seves abundants connexions amb el partit de Casado

El PSOE i Podem toquen a sometent els seus diputats per blindar el pacte institucional amb el PP

David Castro

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchezva defensar aquest dimecres la controvertida candidatura d’Enrique Arnaldo, proposat pel PP per al Tribunal Constitucional, per un bé major: el bé de la renovació dels òrgans constitucionals que ha pactat amb Pablo Casado, a falta encara del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tant el PSOE com Unides Podem han tocat a sometent perquè els seus diputats siguin disciplinats i donin suport als quatre nous magistrats. El resultat de la votació, que és secreta i s’executarà de forma telemàtica, es coneixerà aquest dijous a la tarda. La previsió és que el Govern i el PP superin de sobres els 210 diputats que es necessiten perquè els nomenaments tirin endavant. Però haver acceptat la proposta d’Arnaldo ha obert fissures en el mateix Executiu i amb els socis minoritaris de Sánchez. Van carregar contra la candidatura Íñigo Errejón (Més País) i Gabriel Rufián (ERC), que no creu que el Govern s’empassi un gripau». «Més aviat s’empassarà un cocodril», es va burlar el republicà aquest dimecres.

Des que el nom del futur magistrat es va posar sobre la taula, s’ha buscat el seu currículum i la seva vida professional revela nombrosos vincles amb el PP, inclosos polítics condemnats per corrupció Jaume Matas, una fluida relació amb la Fundació FAES i articles periodístics ridiculitzant el socialista José Luis Rodríguez Zapateroi minimitzant la caixa b dels populars.

Votació secreta

La votació d’Arnaldo i els altres tres candidats que ara es renoven del Constitucional (Inmaculada Montalbán, proposada pel PSOE; Juan Ramón Sáez, per Unides Podem, i Concepción Espejel, pel PP), i també dels membres del Tribunal de Comptes i el Defensor del Poble, es farà de forma secreta i de manera telemàtica. El resultat es coneixerà al final del ple d’aquest dijous. Si l’acord comptés amb el recolzament de tots els diputats dels dos partits de l’Executiu de coalició i el PP, els noms pactats haurien de sortir amb almenys 243 sís. El malestar, no obstant, per l’acceptació d’Arnaldo amenaça que en rebi alguns menys. Es necessita un suport mínim de 210 diputats perquè la votació prosperi, tres cinquenes parts dels escons del Congrés, i la direcció del PSOE dona per fet que s’assolirà perquè, com membres de la cúpula han recordat aquests dies, al partit hi ha «disciplina de vot».

La incomoditat per haver acceptat Arnaldo és admesa en privat per diputats socialistes i morats i arriba fins i tot al mateix Sánchez. Ell, per primera vegada, va reconèixer aquest dimecres el malestar per la proposta del PP. «A mi no m’agraden alguns dels candidats per al Tribunal Constitucional, però el deure del Govern d’Espanya, i aquí agraeixo la responsabilitat dels grups del PSOE i Unides Podem, és salvar l’acord per renovar les institucions i permetre que es desbloquegi i es renovin», va afirmar aquest dimecres en el ple del Congrés. Allà estava cridant a collar les files pròpies i d’UP. Cridant, doncs, a la disciplina de vot. Encara continua pendent, en tot cas, el Poder Judicial. Hi ha algunes fonts en el grup parlamentari del PSOE que esperen que en els pròxims dies s’acabi de rematar la renovació del CGPJ abans que, a principis de desembre, compleixi tres anys amb el mandat caducat.

El socialista Odón Elorza, que va ser molt crític quan Arnaldo va comparèixer en la Comissió de Nomenaments i va posar en relleu les abundants connexions amb els populars, no va voler aclarir aquest dimecres què farà. I per la part d’Unides Podem, el seu representant a la Mesa del Congrés, la vicepresidenta tercera, Gloria Elizo; la diputada Meri Pita i el conseller de Polítiques Migratòries i Justícia del Govern navarrès, Eduardo Santos, van escriure un article a ‘El Periódico de España’ per expressar la seva disconformitat amb la inclusió d’Arnaldo en la quota de renovació del Constitucional.

Sánchez admet que no li agrada «algun nom» dels candidats al Constitucional

Yolanda Díaz, vicepresidenta tercera del Govern i líder dels morats a l’Executiu, considera que el PP «no ha estat a l’altura» amb l’elecció dels seus candidats i «posa en risc» la independència judicial. Fonts del seu equip asseguren que era conscient de la crisi que Arnaldo podia obrir però, igual com el cap de l’Executiu, considera que és un mal tràngol que cal passar per avançar en la renovació dels òrgans constitucionals, informa Miguel Ángel Rodríguez.

«Amb una pinça al nas»

Notícies relacionades

El president del grup d’Unides Podem, Jaume Asens, va assegurar a la SER que els seus diputats votaran Arnaldo i els altres tres candidats, per complir el pacte, però va apuntar que el futur magistrat no compleix les mínimes condicions d’exemplaritat per ocupar el càrrec. Inclourà el seu nom en la votació secreta, però «amb una pinça al nas».

Pablo Casado, que continua impedint la renovació del CGPJ perquè exigeix canviar la llei per donar més poder als jutges i dotar-los de «més independència» del poder polític, va guardar silenci després d’haver proposat Arnaldo. Fonts del seu equip rebutgen les crítiques i recorden que Sánchez va nomenar fiscal general de l’Estat Dolores Delgado, malgrat que acabava de deixar el càrrec de ministra de Justícia. Una diferència de pes, no obstant, és que els populars no van haver de recolzar-la en una votació.