Segueixen les converses

Moncloa assumeix que Díaz lideri el diàleg sobre la reforma laboral però exigeix que hi participi el PSOE

  • La portaveu i Calviño remarquen que no hi ha «inconvenient» que Treball piloti la taula, però recalquen que el soci majoritari hi sigui

  • Els socialistes insisteixen que no hi ha problemes amb els continguts, perquè «tot» el Govern està compromès amb la reforma del mercat de treball

Moncloa assumeix que Díaz lideri el diàleg sobre la reforma laboral però exigeix que hi participi el PSOE

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Encara no hi ha acord entre el PSOE i Unides Podem, però sí que es percep un gest d’avanç i de flexibilitat en la part majoritària del Govern central. Moncloa admet que sigui el Ministeri de Treball i Economia Social, el que pilota la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, qui lideri les negociacions ordinàries a la taula del diàleg social sobre la reforma laboral. Però també demana, a canvi, que altres departaments concernits per una mesura troncal de la legislatura, liderats per ministres socialistes, participin en aquestes converses. Es comença, doncs, a desbrossar el camí cap a la reconciliació, però les discrepàncies persisteixen, almenys a aquestes hores, sobre la metodologia i, pels morats, també sobre els continguts.

La portaveu del Govern central, la socialista Isabel Rodríguez, sabia que aquest dimarts pesava sobre ella tota la pressió d’aquests últims dies conseqüència de la crisi més gran oberta en la coalició des que es va posar a caminar. Per això va portar preparades les seves paraules i va voler fer, primer, «pedagogia» sobre el que suposa la manera de funcionament d’una coalició de Govern, per després fer aquest gest al soci minoritari del Gabinet. Això és, deixar clar que és Díaz qui pilota la interlocució amb empresaris i sindicats.

Notícies relacionades

«No hi ha cap problema, perquè és el que és raonable, que formalment, a la taula del diàleg social, qui lidera i representa el Govern és el Ministeri de Treball, però també sembla raonable que, en aquesta taula, on es discutiran aspectes concrets que afecten altres ministeris, hi participin membres d’altres departaments», va explicar als periodistes en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal de l’Executiu.

En la mateixa línia es va expressar la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, en la clausura de la 18a Jornada Nacional de Periodisme, organitzada per l’Associació de Periodistes Europeus (APE): no hi ha «cap tipus d’inconvenient» que sigui Treball qui lideri la taula de la reforma laboral, tot i que és clau que hi hagi una «bona coordinació» en l’Executiu ara que s’enfila la «fase decisiva» de la negociació amb els agents socials. Calviño va insistir que no hi ha discrepàncies sobre la «substància», sinó que el que s’està abordant és com arribar al consens. «Estem, sobretot, parlant de la metodologia, sobre com ens organitzarem d’aquí a final d’any per aconseguir aquest desitjat acord», va assenyalar. No obstant, des d’Unides Podem s’insisteix que les diferències rauen en els continguts. Díaz, de fet, dubtava aquest dilluns que tot el PSOE estigués compromès amb la derogació de la legislació del mercat de treball que va crear el PP el 2012.