Reforma laboral

Sánchez defensa una negociació col·lectiva més equilibrada

El president corregeix Yolanda Díaz i diu que «tot el Govern» està compromès a «modernitzar» la legislació laboral del PP

Sánchez defensa una negociació col·lectiva més equilibrada

AFP / Óscar del Pozo

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha advocat aquest dilluns per una reforma laboral pactada amb els agents socials que, entre altres qüestions, permeti una negociació col·lectiva «més equilibrada» entre empresaris i sindicats. En plena polèmica entre les vicepresidentes Nadia Calviño i Yolanda Díaz pel control del diàleg social per a la reforma laboral i després d’haver avalat les tasques de la primera per coordinar els treballs, el president Sánchez ha afirmat aquest dilluns que «el Govern, tot el Govern, està compromès a abordar la modernització de la legislació laboral» i ha assenyalat tres objectius pendents. Un, «extirpar la precarietat laboral». Dos, «impulsar la competitivitat de l’economia». I tres, «restablir l’equilibri en la negociació entre empresaris i treballadors».

Notícies relacionades

Així ho ha exposat el president en l’acte de clausura del seminari ‘Seguiment de la recuperació: més enllà del PIB’, en presència de la vicepresidenta Nadia Calviño i a la seu del Ministeri d’Economia.

La possible modificació de les regles de negociació col·lectiva emanades de la reforma laboral del PP, el 2012, constitueixen el nucli més polèmic de la negociació oberta ara amb els agents socials. No obstant, les paraules de Sánchez no serveixen per aclarir la seva inclinació a favor de les tesis d’una vicepresidenta o l’altra, per la seva ambigüitat. Yolanda Díaz defensa que en la nova negociació col·lectiva es prioritzi el conveni sectorial, de manera que un conveni d’empresa mai pugui empitjorar les condicions salarials pactades en el primer. Per la seva banda, Calviño no és partidària de trencar l’actual prevalença del conveni d’empresa, tot i que sí que parla en públic d’aconseguir «un marc equilibrat i just de negociació col·lectiva i de regulació de les subcontractes». En les paraules del president hi cap tant un criteri com l’altre; el que sí que ha remarcat Sánchez és que «tot el Govern» comparteix un compromís comú, intentant difuminar així la imatge de divisió interna de l’Executiu oferta en els últims dies a compte de la reforma laboral. Aquest missatge d’unitat Sánchez corregeix el llançat aquest mateix dilluns per la vicepresidenta segona i titular de Treball, Yolanda Díaz, que ha denunciat que una part del Govern vol mantenir l’«statu quo» de la reforma laboral del PP.