Crònica des del Congrés

Sánchez mira de frenar Otegi i mitiga el xoc amb Casado per ETA

  • L’Executiu diu en privat el que el president no ha volgut dir en públic avui a Bildu: el recolzament dels cinc diputats ‘abertzales’ no són imprescindibles per governar

Sánchez mira de frenar Otegi i mitiga el xoc amb Casado per ETA

David Castro

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Avui és un dia per celebrar. Fa 10 anys, tres encaputxats van anunciar en un vídeo que ETA posava fi a 43 anys de terrorisme, en què va assassinar 829 persones. ETA claudicava. Caputxes, pistoles, segrestos, extorsions, amenaces quedaven enrere. José Luis Rodríguez Zapatero, president del Govern en aquell moment, va fer una breu intervenció a la Moncloa, en què va atribuir la derrota a l’esforç de les forces de seguretat, la col·laboració internacional (amb menció concreta a França), a la unitat dels partits, a la societat espanyola i, primer de tot, va dir, al treball «de cada un dels successius governs democràtics i els seus presidents».

Pedro Sánchez ha volgut recordar aquest èxit global de l’Estat sobre els etarres per demanar al PP que assumeixi d’una vegada que la «victòria» també va ser seva i que deixi d’«utilitzar» el terrorisme per fer oposició. Els diputats han arribat aquest matí a la tradicional sessió de control dels dimecres després de veure un vídeo en què Arnaldo Otegi, en un acte amb militants a Eibar dilluns, va defensar el diàleg i el recolzament a Sánchez al Congrés amb aquesta frase: «Tenim 200 presos a la presó i si per treure’ls cal votar a favor dels Pressupostos, doncs hi votarem».

El líder de l’oposició, Pablo Casado, ha preguntat directament al president del Govern si posarà en llibertat «200 presos per aprovar els Pressupostos». «És un no rotund, un no rotund», ha contestat Sánchez, que ha considerat necessari respondre a Otegi des de l’hemicicle davant la gravetat de la seva afirmació.

El cap de l’Executiu no ha volgut endinsar-se en els comptes i dir a l’hemicicle, amb els diputats de Bildu als seus escons, quina és la realitat: el PSOE no necessita els cinc diputats ‘abertzales’ per tirar endavant els Pressupostos. És una llei que només requereix de majoria simple (més ‘sí’ que ‘no’) i els 120 diputats socialistes tenen una suma més o menys fàcil amb Podem (35), ERC (13), PNB (6), Més País (3) i Terol Existeix (1). El recolzament dels republicans és el més delicat de tots, però, en aquests moments, l’Executiu considera que té marge de maniobra, sobretot amb la llei de l’audiovisual, fonamental per a Pere Aragonès.

Sí que ho ha fet sense càmeres, al pati, un membre del Govern clau en aquest afer. Sense voler ser citat, ha sigut contundent: «Que no ens votin els Pressupostos», ha afirmat. Els números els donen i el desgast d’aparèixer com a «socis fixos» és enorme perquè dona a Casado la possibilitat de parlar dels seus «pactes» amb els «bilduetarres», un terme que fa tres anys que utilitza. Tot i que avui, per a sorpresa de molts dels seus diputats, el líder del PP no ha sigut tan contundent com en altres ocasions amb aquest assumpte. Li han pesat l’aniversari de la fi d’ETA i la nova etapa de diàleg en què ha entrat amb el Govern per renovar els òrgans constitucionals.

Alguns acords amb els ‘abertzales’

Notícies relacionades

Sense Pablo Iglesias ja al Govern i amb Sánchez prenent decisions per moderar la seva imatge (el tarannà dels ministres que va nomenar al juliol, els portaveus que ha elegit per al PSOE i al Congrés, més contacte amb el carrer...), la part socialista del Govern, per ara en privat, té més marge per marcar distàncies amb la formació ‘abertzale’. A la Moncloa encara recorden quan l’any passat Iglesias va aplaudir gairebé de forma simultània l’anunci d’Otegi que Bildu recolzaria els Pressupostos.

L’Executiu considera que pot arribar a acords amb Bildu per a la reforma laboral o millorar l’anomenat «escut social», com va passar aquest dimarts, quan va arribar a un acord amb el Govern per prorrogar diverses mesures, entre les quals, la suspensió dels desnonaments i els talls de subministrament als col·lectius vulnerables.