Sessió de control al Congrés

Sánchez i Casado, en disputa per la fi d’ETA i les paraules d’Otegi

  • El president del Govern demana al PP que deixi d’«utilitzar» el terrorisme i assumeixi també com a «pròpia» aquesta victòria sobre els etarres

Sánchez i Casado, en disputa per la fi d’ETA i les paraules d’Otegi

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El 10è aniversari de la fi de la violència d’ETA ha centrat la sessió de control al Govern al Congrés dels Diputats. Incapaços d’haver arribat amb una declaració institucional compartida, com van intentar la vigília, Pedro Sánchez i Pablo Casado s’han creuat acusacions i lamentacions per com cada un aborda la derrota del terrorisme.

El líder del PP ha acusat el cap de l’Executiu de trencar la seva promesa que no pactaria amb Bildu i d’acostar a Euskadi presos etarres «amb delictes de sang». També ha assenyalat que Arnaldo Otegi, per molt que dilluns rebutgés la violència terrorista, no va condemnar els assassinats de «850 compatriotes». «¿Traurà vostè de la presó 200 presos per aprovar els Pressupostos, com va dir ahir Otegi?», li ha preguntat directament.

Es referia al vídeo fet públic per Antena 3 en què Otegi, hores després de disculpar-se davant les víctimes d’ETA, va afirmar: «Tenim 200 presos a la presó i si per treure’ls cal votar a favor dels Pressupostos, doncs hi votarem». Ho va dir en un acte amb militants de la seva formació per reivindicar la necessitat de recolzar el Govern de coalició en la tramitació dels comptes per obtenir beneficis per als terroristes presos. «Perquè sabem quina és l’alternativa [amb referència a la possible suma entre PP i Vox] [...] Perquè necessitem temps per preparar el poble, necessitem solucionar el tema dels presos. Necessitem enfortir la nostra posició i això requereix temps».

Notícies relacionades

«No, un no rotund», li ha dit. I ha aprofitat el moment per retreure a Casado que «utilitzin» el terrorisme i que no sàpiga celebrar «el final de la violència». «És una victòria de la democràcia espanyola», ha dit. Llavors hi havia dirigents socialistes al capdavant de les principals institucions afectades. Ha esmentat José Luis Rodríguez Zapatero, Patxi López i Alfredo Pérez Rubalcaba. «Però també és un èxit de vostès. ¿Com no sent la dreta això com una victòria i trasllada una visió amarga de la fi del terrorisme d’ETA?», li ha retret.

«Intent de blanqueig»

El vídeo d’Otegi ha agafat en fora de joc el líder de Vox. Santiago Abascal ha centrat el seu debat amb Sánchez en la inseguretat que, segons el seu parer, provoca la immigració il·legal. Ni una paraula sobre el coordinador d’EH Bildu. Tampoc d’ETA. Segons després del xoc amb el president del Govern, Abascal ha sortit als passadissos de la Cambra baixa aquesta vegada sí per carregar contra l’«intent de blanqueig» de la banda terrorista. «És d’una gravetat extrema», ha dit, abans de batejar els comptes com «els Pressupostos de la banda terrorista ETA».