Al ple

El Parlament avala els seus comptes sense aclarir si assumirà part de la tributació dels diputats

  • La incorporació de les dietes dins del salari està subjecta a l’IRPF, per això els partits han de decidir si ho cobreixen els parlamentaris o la institució

H_3772476.jpg

H_3772476.jpg / Job Vermeulen (ACN)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament ha aprovat aquest dijous l’avantprojecte de pressupost de la Cambra catalana per al 2022, que avança en una reducció progressiva de les indemnitzacions (les conegudes dietes) dels diputats perquè s’incloguin dins del salari. El PSC, ERC, Junts i Cs hi han votat a favor (102 vots), mentre que la CUP, En Comú Podem i Vox hi han votat en contra, i el PPC s’ha abstingut, per això han tirat endavant sense aclarir encara qui es farà càrrec de la tributació.  

Les indemnitzacions per despeses de viatge i desplaçament (que oscil·len entre 16.975,56 i 23.895,12 euros anuals) passen a incorporar-se al sou dels parlamentaris, cosa que implica que quedaran subjectes a tributació de l’IRPF. Per evitar que els diputats perdin part de la retribució neta, la proposta és que aquesta retenció la cobreixi el Parlament, cosa que suposaria, segons fonts de la Cambra, un cost d’1,1 milions d’euros per a les seves arques. Però això no s’ha abordat per ara, espera un acord entre els partits per dilucidar qui es fa càrrec de la retenció i com acaben gestionant-se les dietes. «No és un acord tancat, però havíem de complir aquesta voluntat. Quan arribem a un acord s’incorporarà amb les xifres exactes», ha destacat la vicepresidenta primera de la Mesa, Alba Vergés.

El que s’ha votat aquest dijous és tan sols la modificació dels diners destinats a cada capítol del pressupost, en què hanaugmentat el que inclou els de remuneració del personal (creix un 25,5%) i ha descendit el de despeses corrents de béns i serveis (cau un 16,18%). 

El pressupost per al 2022 és de 65.557.804,73 euros, per tant, torna a quantitats del 2010, ja que després d’aquell any van començar les retallades. Els comptes creixen positivament un 4,09% respecte als del 2020 –els del 2021 van quedar prorrogats–, sobretot pel fet que hi hagi vuit grups parlamentaris i per la inclusió dels treballadors dels partits com a personal eventual del Parlament.

Vergés ha destacat que aquests són els primeres en què es té en compte els Objectius de Desenvolupament Sostenible de l’ONU i que incorporen la perspectiva de gènere, la repercussió en el canvi climàtic i la transformació digital. «Hi ha una bretxa salarial del 4,20% real i en completa del 3,53%», ha destacat Vergés sobre tot el personal que treballa a la Cambra, inclosos els parlamentaris.

Notícies relacionades

Una vegada aprovat es remet al Govern perquè s’inclogui als pressupostos de la Generalitat i, després, es vota conjuntament a la Cambra catalana.

La CUP i els comuns han criticat que aquesta regularització de sous l’acabi pagant el Parlament. El diputat cupaire Pau Juvillà ha assegurat que el seu partit està a favor de la rebaixa de sous –«cobrem una pasta», ha dit–, recordant que el salari mitjà és de 23.000 euros en dones i de 29.000 euros en homes: «Nosaltres cobrem de mitjana 70.000 euros», ha inquirit. Per la seva banda, la representant d’En Comú Podem, Susana Segovia, ha admès avenços en els comptes, però ha afirmat que tenen «molts dubtes» sobre quin sistema s’establirà per pagar l’IRPF, ja que consideren que no ho ha de fer la Cambra catalana. L’extrema dreta, d’altra banda, també ha manifestat el seu rebuig.

Temes:

Parlament