A la Festa del PCE

Iglesias avisa el PSOE que haurà de pactar amb Podem i Bildu si vol continuar governant

  • L’exvicepresident remarca que els socialistes ja no tenen amb qui seguir a la Moncloa, ja que Cs ha quedat inutilitzat com a suport

  • «Vam ser capaços de ser ferms quan calia ser-ho», reivindica, i afegeix que aquesta fermesa ha de ser militant, i no delegar-se als partits

Iglesias avisa el PSOE que haurà de pactar amb Podem i Bildu si vol continuar governant

EUROPA PRESS / JESÚS HELLÍN

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’exvicepresident del Govern Pablo Iglesias va reclamar aquest dissabte «fermesa militant» per ocupar tots els espais on es juga el poder, com ha fet històricament el moviment comunista, i va vaticinar que si el PSOE vol continuar ocupant el Govern central haurà de pactar amb Unides Podem i EH Bildu.

Així es va pronunciar Iglesias a la Festa del PCE, on ha participat al debat ‘Governar o tenir el poder’ juntament amb el secretari general del Partit Comunista i secretari d’Estat d’Agenda 2030, Enrique Santiago, en què va manifestar que «intervenir al Govern està ple de contradiccions i dificultats perquè suposa posar-te davant de tots els enemics».

Va ser el seu primer acte públic des que va deixar la política activa i l’exdirigent de Podem va aixecar una gran expectació entre els assistents a la festa comunista, on va ser rebut amb un gran aplaudiment i amb el crit de «Sí se puede», que s’ha repetit en nombroses ocasions durant l’acte.

Davant centenars d’assistents que van deixar petit el recinte dedicat al debat, Iglesias començava el seu discurs dient que «la part bona de no tenir responsabilitats polítiques és que un no ha de modular el seu discurs i pot dir el que vulgui. M’aprofitaré d’aquest avantatge».

Va ser minuts abans que una vintena de joves del públic s’aixequessin amb pancartes en què es llegia ‘Acció Antifeixista’ al crit d’«¿on és el canvi, on és el progrés?». Els serveis de l’ordre van desallotjar aquests joves, que Iglesias va acusar de «provocadors» i de voler «titulars de la premsa de la ultradreta».

Iglesias va assegurar que el Govern central de coalició actual existeix i té les ministres Yolanda Díaz i Irene Montero, i Manuel Castells i Alberto Garzón perquè «vam ser capaços de ser ferms quan calia ser-ho» i va remarcar que aquesta fermesa no es pot delegar en les direccions dels partits, sinó que ha de ser una fermesa militant.

Segons Iglesias, el PSOE ja no té amb qui acordar un pacte de Govern, al marge de la coalició, perquè ja no existeix Ciutadans com a força política per donar-li una alternativa diferent.

«El patrioterisme més ranci»

Va recordar que, quan es negociaven els Pressupostos del 2020, Unides Podem va apostar per comptar amb el recolzament d’EH Bildu i Esquerra Republicana de Catalunya, en lloc de Ciutadans. «Ens vam posar a córrer i vam guanyar aquesta carrera. Ja sabia que el meu cap acabaria exposat en una pica. Però no passa res, ara tenim una companya que pot elevar el nostre espai polític a resultats molts de millors», va dir Iglesias amb referència a la ministra de Treball, missatge que va ser recollit amb un fort aplaudiment.

L’exvicepresident va advertir que a Espanya hi pot haver una involució democràtica, perquè la dreta, «que tenen la ultradreta dins», «reivindica el més ranci patrioterisme espanyol» i «sempre ha considerat que l’Estat era el seu ‘cortijo’».

Iglesias va assegurar que la superació, amb el canvi polític espanyol de l’última dècada, de la «clàusula d’exclusió» que impedia que comunistes poguessin estar al Govern central, «ha fet que el veritable poder que mai va tenir intenció de fer-se visible s’hagi fet visible com mai en els últims 40 anys». Una cosa que, segons Iglesias, ha quedat constatada en el que han fet els mitjans de comunicació i els tribunals amb la formació morada.

Notícies relacionades

Per la seva banda, Enrique Santiago, que va agrair la feina feta per Iglesias perquè avui els treballadors participin al Govern central, va reclamar un front d’esquerres més ampli per presentar-se a les pròximes eleccions i va recordar que els comunistes han tornat al Govern central per primera vegada des de fa 80 anys.

«Ser al Govern no significa tenir el poder», va asseverar Santiago, al revelar «com de difícil ens ho han fet passar al Govern i als nostres ministeris en els moments més durs de la pandèmia amb les seves traves burocràtiques institucions que havien d’estar sotmeses a l’Executiu per salvar vides».