Rebut amb ovacions i amb tot el focus de nou

Puigdemont guanya protagonisme després de la detenció

  • Aragonès, el vicepresident Puigneró i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, acompanyen el líder de Junts, ja en llibertat i sense cautelars, a Sardenya

  • L’excap del Govern confirma que tornarà a Brussel·les dilluns, però declararà a Itàlia el 4 d’octubre. L’Alguer, diu, ha internacionalitzat la seva lluita

Puigdemont guanya protagonisme després de la detenció

EUROPA PRESS / LORENA SOPÊNA

4
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

Dissabte, a mig matí, Carles Puigdemont va iniciar el seu dia públic amb un recorregut per Adifolk, el festival de cultura folklòrica que se celebra aquests dies a l’Alguer, la capital catalana de Sardenya. Va ser com si un huracà imprevist hagués fuetejat la normalment calmada localitat italiana. Abrigat pels aplaudiments de grups dels centenars de catalans que eren a la ciutat, fotografiat per curiosos i turistes desorientats, Puigdemont lluïa una cara cansada, però somrient que el va acompanyar en gran part dels actes a què va participar durant el dia. Un riu de periodistes, la majoria espanyols, però també alguns d’idioma anglès i diversos italians i francesos, completaven la instantània.

No era la primera vegada que l’expresident català visitava Sardenya, però mai abans havia despertat l’interès que ha tingut en aquest lloc des que inesperadament dijous va ser arrestat per la policia italiana, per ser posteriorment alliberat –en temps rècord– divendres a la tarda per decisió de la Justícia local. «Fa tres dies que no parlem d’una altra cosa», va resumir una periodista del canal públic italià RAI 3, poc després d’entrevistar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, també desplaçat fins al lloc per «donar suport» a Puigdemont, com ell mateix diria després.

Al migdia, l’acte organitzat per l’alcaldia de l’Alguer es va transformar en una ocasió més per a Puigdemont com a protagonista. Mario Conoci, l’alcalde de la ciutat, una vella colònia dels temps de la Corona d’Aragó, el va acollir a la sala principal de l’Ajuntament alguerès amb tots els luxes. «Tornarem a l’Alguer com a ciutadans lliures d’una República», va dir des d’allà el líder català. Tot mentre a aquesta mateixa hora el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, el defensava, embarcant a l’avió cap a Sardenya, a l’argumentar que el Tribunal Suprem ha volgut «aturar a qualsevol preu» el president, «enganyant i vulnerant, fins i tot, les mateixes informacions que el mateix Estat havia ofert al Tribunal de Justícia de la UE», segons va dir a aquest diari.

Un altre dels plats forts del dia, ja hores després, va ser l’arribada d’Aragonès, el vicepresident Jordi Puigneró i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, a la seu de la delegació del Govern a l’Alguer, per reunir-se amb Puigdemont. L’acte, que havia de començar a dos quarts de cinc de la tarda, finalment va acabar retardant-se. Però igualment, una vegada més, al pas de la delegació catalana, es van disparar els clics de les màquines fotogràfiques, i diversos passejants van desviar els seus recorreguts per mirar d’entendre què passava, davant la mirada, també intrigada, dels comerciants del centre històric de la ciutat.

La Sestina, una venedora de souvenirs de 48 anys, també s’alegrava a la seva manera per la situació. «El positiu és que ara a tot Europa es parla de l’Alguer», explicava. «Em sembla bé que l’hagin alliberat. ¿Per què l’han aturat just aquí, en aquesta ciutat?», afegia la María, de 69 anys i propietària d’una històrica botiga de joies. Més escèptica, i una mica maligna, era la interpretació del que havia passat d’un treballador de serveis socials: «¿No li sembla que tot el que ha passat és una oportunitat per a aquest senyor, a qui ja ningú prestava atenció?», va preguntar.

Arribats finalment Aragonès, Puigneró, Borràs i Puigdemont per a la seva reunió, fetes les fotos de rigor, i després d’aproximadament una hora de converses a porta tancada, va ser el torn del president Aragonès d’aparèixer davant la premsa. «La llibertat no és completa», va dir, al demanar –en un missatge equilibrista– la retirada de les euroordres contra Puigdemont i la resta de les persones que són fora de Catalunya després de l’agitada tardor del 2017. Poc abans una altra notícia l’havia donat l’advocat de Puigdemont, el xilè Gonzalo Boye. «Puigdemont assistirà a l’audiència del 4 d’octubre [fixada per la jutge italiana encarregada del cas] de manera presencial», va assegurar allà Boye, a l’acusar també les autoritats espanyoles de mentir a la justícia europea sobre l’euroordre que dijous va portar a l’arrest del seu assistit.

Notícies relacionades

Aquest últim va tornar a aparèixer passades les set de la tarda a l’antic mercat hortofructícola de l’Alguer, un bonic edifici avui remodelat, per a una roda de premsa sense Aragonès, Puigneró i Borràs. Va ser el moment en què la pregunta més repetida va tornar a presentar-se. ¿Afectarà aquest arrest la taula de diàleg amb el Govern de Pedro Sánchez? «Sánchez només dialoga amb els qui li donen suport parlamentari», va assegurar, per després qualificar la detenció patida com «una ajuda inestimable de l’Estat espanyol» per la visibilitat rebuda. «¿La internacionalització? El nom de l’Alguer ha sigut a tot el món», va afegir.

L’alcalde de la localitat, també present a la compareixença, fins i tot matisant, no es va fer enrere. «Estem del costat de Puigdemont. Aquest és un problema polític que s’ha de resoldre políticament», va afirmar, parlant en català. «Jo continuaré viatjant per Europa i explicant», va dir llavors Puigdemont, en anglès i somrient. Així serà. Dilluns, va confirmar ell mateix, ja no serà a Sardenya, sinó a Brussel·les.