Territori lingüístic català

L’Alguer, la petita Catalunya de Sardenya on ha sigut detingut Puigdemont

  • Municipi de 44.000 habitants, ningú sap amb certesa quants catalanoparlants queden en l’anomenada ‘Barceloneta sarda’

 

  / XAVIER GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

L’Alguer, ciutat de 44.000 habitants on ha sigut detingut l’expresident Carles Puigdemont, està considerada la petita Catalunya de Sardenya perquè és un dels territoris lingüístics del català. Des del 2009, la Generalitat de Catalunya hi té oberta una oficina.

No obstant, ningú sap amb certesa quants catalanoparlants queden a l’Alguer. D’acord amb els últims i parcials estudis que hi ha, la gran majoria de la població l’entén, menys de la meitat el parla i molt pocs el saben escriure. Els últims anys han sorgit diverses associacions que es dediquen a fer cursos per aprendre l’idioma, i que fins i tot organitzen visites turístiques i excursions naturistes en alguerès. 

A més, la població catalanoparlant de l’Alguer també compta en els últims temps amb un creixent nombre de mitjans que, molt enèrgicament, promouen l’idioma. A més de Catalan TV, també n’hi ha un de digital, cat.alguer.it, que busca fomentar «l’ús normal» de la llengua –segons es llegeix a la seva web– i una ràdio local ha començat a emetre un programa bilingüe (meitat en italià, meitat en catalanoalguerès).

Un dels hàndicaps del català a la ciutat és que a les escoles no hi ha un veritable ensenyament de l’alguerès, denunciava Nicola Nieddu, un dels conductors del programa radiofònic Ona Stereo. La queixa de Nieddu remet que l’alguerès no figura en els currículums escolars de l’Alguer, ni com a idioma estranger, malgrat que existeixin lleis nacionals que no tanquen la porta a aquesta possibilitat. «Durant molt temps, el nostre idioma ha sigut desacreditat com la parla de la gent ignorant», es queixava Carla Valentino, de l’associació Òmnium Cultural de l’Alguer, remarcant que fins i tot amb prou feines hi ha cartells en els dos idiomes. A l’illa, l’alguerès competeix amb altres idiomes minoritaris –sard logudorès i el sard campidanès– i alguns dialectes –el gal·lurès i el sasserès–.

Notícies relacionades

Qüestions lingüístiques al marge, l’Alguer està situada a la província de Sàsser, al nord-oest de Sardenya. En l’actualitat encara se la coneix com la Barceloneta sarda. Conquerida pels aragonesos i dominada pels espanyols durant quatre segles (1326-1718), l’Alguer té per bandera la senyera i els seus palaus i esglésies, així com els bastions defensius, responen a l’estil gòtic català. El nucli antic mostra molts trets urbanístics i arquitectònics comuns a les ciutats medievals dels territoris que van formar part de la Corona d’Aragó. Les muralles i torres, allà on s’han conservat, són molt característiques de la ciutat, així com el seu port esportiu, situat als peus del centre històric.

Com a reclam turístic, el Trenino Catalano recorre els seus carrers i a la ciutat fins i tot han inventat una paella algueresa (que és com una espècie de fideuà) que fa furor entre els turistes.