Setmana intensa per al PP

Casado arriba a la convenció amb les enquestes de cara i el partit revolt

  • Ayuso s’ha convertit en coprotagonista del conclave després del xoc intern per controlar el PP de Madrid

  • L’estil de García Egea i la falta d’empenta de l’equip preocupen dirigents de XX, XX i XX

Casado arriba a la convenció amb les enquestes de cara i el partit revolt

Eduardo Parra / Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

«Aquesta convenció serà recordada per tots», es va poder escoltar aquest dijous a la seu nacional del PP. La direcció del partit intenta mostrar el lògic entusiasme abans d’un conclave d’aquest estil, amb què Pablo Casado ha proclamat que vol «rellançar» el PP. No obstant, la realitat és que la gestió del xoc intern amb Isabel Díaz Ayuso durant tot el mes pel control de la formació a Madrid ha fet que Casado no concentri tots els focus. De fet, ella es perdrà l’acte de dimecres a la seva ciutat perquè té un viatge de treball als EUA i arribarà just per a dissabte a València, a una taula amb la resta de president de governs autonòmics.

Casado ha plantejat la convenció «a l’americana», com li agrada dir, amb actes al llarg de tota la setmana a les cinc comunitats en què presideixen executius: dilluns, a Santiago de Compostel·la; dimarts, a Valladolid; dimecres, a Madrid; dijous, a Sevilla, i divendres, a Cartagena. Dissabte i diumenge els actes es faran a València, perquè la cúpula del partit vol donar a conèixer el nou líder del partit allà: Carlos Mazón, substitut d’Isabel Bonig.

El fracàs de les mocions de censura del PSOE i Cs a Múrcia i Castella i Lleó i, en especial, el triomf devastador d’Ayuso el 4 de maig a les autonòmiques van fer reviure un Casado debilitat per l’enfonsament a les eleccions catalanes del febrer. Aquesta empenta li ha permès treure el cap en algunes enquestes privades (no al sondeig del Centre d’Investigacions Sociològiques, CIS) i parlar de «canvi de cicle». A la Moncloa, però, consideren que el PP «està intentant forjar aquest marc mental que Pedro Sánchez està acabat» recolzant-se en estudis amb mostres «molt petites».

Per això, amb aquesta estratègia de donar per acabat el PSOE i mirar de fer creure que el Govern central és a l’abast de la mà, és més incomprensible encara el laberint en què Ayuso i Casado s’han introduït a la tornada de l’estiu. Ella considera que ha de ser també la presidenta del PP de Madrid i vol que el congrés intern sigui tan aviat com sigui possible per poder agafar aquestes regnes. Casado, no obstant, ha demostrat que tem pel seu propi lideratge i vol evitar que la seva «amiga» de Noves Generacions concentri més poder i pugui convertir-se en una rival.

Aquesta disputa entre Gènova i l’equip d’Ayuso s’ha emportat molts més titulars, per contrast, que altres topades entre la direcció de Casado i els territoris. És

Notícies relacionades

El viatge als EUA és una mostra més de la volada que està agafant una política que era una desconeguda fa dos anys i mig. El seu equip de la Puerta del Sol va començar a preparar aquest viatge al juny i no ha pogut canviar-lo per evitar la coincidència amb la convenció. «En plena pandèmia, quan costa tant tancar aquest tipus d’entrevistes, no és fàcil canviar de dates», argumenten els seus assessors. A més, amb certa broma es pregunten si Ayuso havia de canviar la seva agenda «per veure Juan Carlos Girauta» o ser en un acte amb l’expresident Nicolas Sarkozy. Girauta, exdiputat de Ciutadans, participarà dimarts en un debat sobre la unitat d’Espanya amb Aleix Vidal-Quadras, fundador de Vox, i l’exmandatari gal acudirà dimecres a la jornada de Madrid, l’eix de la qual serà el de la «llibertat com a centre de la política». Dimarts, apunten des de Sol, ha emparaulat una entrevista amb el secretari general de l’Organització d’Estats Americans (OEA) i, dimecres, entre altres coses, mantindrà una reunió amb el president del Banc Interamericà de Desenvolupament (BID) i coincidirà una entrevista a ‘The Washington Post’ «per vendre Madrid».

El cartell de la convenció no ha sigut tan ampli, tant cap a la dreta com cap a l’esquerra, com Casado s’havia proposat. El líder del partit només ha aconseguit convocar exmandataris europeus conservadors, entre d’altres els exdirigents de les institucions europeus José Manuel Durao Barroso i Donald Tusk, i els expresidents de Mèxic i Colòmbia, Felipe Calderón i Andrés Pastrana, respectivament. El màxim líder dels populars tampoc ha tingut sort en el seu intent de convidar la patronal CEOE o les associacions de jutges per pressionar, dada aquesta última que va revelar ‘El País’.

Temes:

Pablo Casado