Vida interna agitada

Guerra oberta entre Ayuso i Casado pel PP de Madrid

  • El líder es resisteix a donar més poder a la dirigent i encoratja Almeida a la recerca d’una tercera via

  • La presidenta se’n va de viatge oficial als EUA la setmana en què el partit celebra la convenció itinerant

Guerra oberta entre Ayuso i Casado pel PP de Madrid

Fernando Alvarado / Efe

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Les aigües estan molt revoltes en el PP de Madrid. Els diputats autonòmics i els dirigents conservadors assisteixen, atònits, a la guerra oberta entre Isabel Díaz Ayuso i Pablo Casado. La presidenta de la Comunitat de Madrid va confirmar la setmana passada que es presentarà al congrés del PP regional, que viu amb una direcció interina des de la precipitada sortida de Cristina Cifuentes, el 2018. Aquest pas endavant ha desencadenat les alarmes a la seu de Génova, on ja no volen deixar via lliure a Ayuso, malgrat que així ho va insinuar el secretari general, Teodoro García Egea, al maig, dies després del triomf devastador de la dirigent en les autonòmiques. Ara, Casado està pujant a les enquestes (aquesta setmana un sondeig li va donar 131 escons davant els 98 del PSOE) i al líder del PP li pesa la por per què sigui una amenaça per al seu lideratge (com Esperanza Aguirre amb Mariano Rajoy). Per aquesta raó ha tornat a la que va ser la seva primera opció: que la presidència del partit a Madrid l’ocupi algú que no tingui cap altra responsabilitat i es pugui dedicar al 100% al càrrec.

Per aconseguir-ho, segons fonts populars, Casado s’està recolzant en l’alcalde de la ciutat, José Luis Martínez-Almeida que, després de mesos de no voler parlar del tema, ha tornat a dir que ja prendrà una decisió de si es presenta o no a les primàries més endavant. Segons fonts de la direcció, el congrés no té data encara, però no serà abans de maig del 2022.

El xoc és incòmode i incomprensible per a nombrosos polítics populars consultats per aquest diari, sobretot després que el PP nacional hagi agafat oxigen gràcies al fracàs de les mocions de censura a Múrcia i Castella i Lleó i al triomf d’Ayuso en les autonòmiques de maig. «Casado ha aconseguit la seva legitimació gràcies a una presidenta i un alcalde que precisament va escollir ell. Ni [Alberto Núñez] Feijóo ni [Juanma] Moreno són seus. Ayuso i Almeida, en canvi, sí que ho són. No s’entén que vulgui corrompre aquesta imatge», remarca un diputat del PP.

L’antecedent d’Aguirre-Gallardón

Una altra de les lectures que es fa d’aquest xoc entre el líder de files i la dirigent madrilenya és que Casado està mesurant malament el seu propi interès i hauria de deixar que Ayuso assumeixi també la direcció de la formació, com ocorre amb Feijóo a Galícia o Moreno a Andalusia. «Està pensant més en ser president del partit que president del Govern d’Espanya», comenta un altre parlamentari consultat. Aquesta anàlisi inclou el suposat temor que el líder del PP pugui tenir que es repeteixi la història d’Aguirre i Rajoy. La lideressa va anar guanyant espais de poder i, davant la segona derrota a les urnes del gallec, el 2008, va fingir amb intentar moure’l de la cadira. A més, Aguirre va agafar les regnes del PP de Madrid després, també, de llançar-li un pols al llavors alcalde de la capital, Alberto Ruiz-Gallardón. En aquella ocasió, Gallardón no va fer un pas personalment, però sí que va intentar que el seu home de confiança, Manuel Cobo, intentés torçar el braç a Aguirre. Cobo no va aconseguir ni tan sols els avals per poder presentar-se i l’escarni va ser més gran.

En aquest cas, fonts del PP afirmen que a la Puerta del Sol temen Almeida tot i que no ho admetin. «Per això s’han posat tan nerviosos malgrat que falten nou mesos perquè es convoqui el congrés. A les primàries voten els militants, no els ciutadans. I Almeida porta ja molts anys remant en el partit i el coneixen molt bé», afirmen aquestes fonts. «Cal tornar la normalitat al partit», va declarar Ayuso aquest divendres quan se li va preguntar pel tema abans de recordar que el model que ella proposa és el que es dona en altres comunitats on governa el PP. En aquests moments, el president del partit a Madrid és Pío García-Escudero (ja ho va ser abans d’Aguirre) i la secretària general, Ana Camins.

Els suports interns

Notícies relacionades

Casado considera que a Madrid, amb dues institucions «molt potents», és millor que una tercera persona, que no necessàriament ha de ser Camins, apunten des de la direcció, es dediqui al partit. Però Ayuso no s’esporugueix. «Pels missatges que m’arriben, compto amb el suport necessari», va dir donant a entendre que no està disposada a baixar del ring. I va concedir: «[Almeida] tindrà totes les mans lliures per fer l’excel·lent treball que està realitzant [com a alcalde]», va continuar.

Una mostra de l’hostilitat que es viu és que Ayuso ha anunciat ara que l’última setmana de setembre realitzarà un viatge als EUA, informació avançada per ‘La Razón’. Aquest desplaçament coincideix amb la convenció nacional itinerant que Casado ha dissenyat per rellançar l’ideari del PP. Durant els cinc dies feiners, el líder del partit anirà per cinc ciutats on el seu partit governa (Galícia, Castella i Lleó, Comunitat de Madrid i Regió de Múrcia) presidint actes i participant en els diferents debats (nació, estat de dret, lliure mercat...) i el colofó serà, el cap de setmana, a València. Fonts de l’equip de la presidenta han apuntat que avançarà la tornada per poder acudir al tancament dels actes a la ciutat mediterrània, però es perdrà el que es realitzi a la seva autonomia, probablement dimecres 29. «Estem preparant aquest viatge als EUA des del juny», s’escuden a la Puerta del Sol. Ayuso ha demanat gravar un vídeo o poder entrar en directe si és a la tarda (pel canvi horari), però encara no ha obtingut resposta de Génova.