Investigació judicial

La Fiscalia del Suprem afirma que Joan Carles era comissionista internacional

El ministeri públic reclama informació als seus homòlegs suïssos per investigar «fets d’ocultació, transformació, transmissió, conversió i possessió de fons» del monarca

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La Fiscalia del Tribunal Suprem afirma que Joan Carles I cobrava «comissions i altres prestacions de caràcter similar en virtut de la seva intermediació en negocis empresarials internacionals» i que aquest és l’origen de la seva fortuna, segons una informació que publica el diari ‘El Mundo’ i que ha confirmat la SER.

Segons una comissió rogatòria del tinent fiscal del Suprem, Juan Ignacio Campos, a les autoritats suïsses, la Fiscalia «en aquests moments disposa d’elements indiciaris que els fons que són objectes d’investigació tenen, entre d’altres, la referida procedència il·lícita».

Tres comissions rogatòries

Part d’aquesta fortuna estaria o hauria estat oculta en comptes bancaris a Suïssa i és per això que els fiscals reclamen als seus homòlegs suïssos informació sobre «fets d’ocultació, transformació, transmissió, conversió i possessió de fons» controlats per «el senyor Joan Carles de Borbó i Borbó, persona aforada davant el Tribunal Suprem». 

Fonts de la Fiscalia davant el Tribunal Suprem han confirmat a la SER que s’han enviat almenys tres comissions rogatòries a la Fiscalia de Suïssa perquè remetin les dades que tinguin sobre la Fundación Zagatka, propietat del cosí del monarca, Àlvaro d’Orleans, que va sufragar abundants despeses personals del rei emèrit.

La comissió rogatòria enviada el 24 de febrer a l’Oficina Federal de Justícia de Suïssa sol·licita tots els comptes que hi hagi al país helvètic sobre aquesta fundació entre el 2016 i el 2019.

Notícies relacionades

Si les acusacions són certes, Joan Carles I hauria incorregut en almenys quatre delictes: «Blanqueig de capitals, delicte contra la Hisenda pública, suborn i tràfic d’influències», pels quals la Fiscalia ja té en marxa «diligències d’investigació penal».

L’escàndol de la fortuna oculta del rei emèrit a Suïssa va ser revelat per la seva examant, Corina Larsen, que va parlar d’una «donació» d’almenys 65 milions d’euros de la monarquia saudita a Joan Carles I.