comissions opaques
El rei Joan Carles va amagar a Suïssa milions d'euros en accions de companyies de l'Ibex
Els moviments de la Fundació Zagatka en Credit Suisse i Lombard Odier revelen que el Rei emèrit va obtenir contínues plusvàlues amb la compravenda de títols d'empreses espanyoles, avança 'El Confidencial'

17/02/2020 El Rey Juan Carlos, en una reciente imagen de archivo /
El rei Joan Carles va ocultar a dos bancs suïssos i a través de comptes de la Fundació Zagatka, la societat que suposadament va utilitzar per ocultar el cobrament de comissions il·legals, milions d’euros d’accions de companyies d’una desena d’empreses espanyoles de l’Ibex 35, segons ha revelat aquest dimarts ‘El Confidencial’.
El diari digital assegura que durant gairebé dues dècades el rei emèrit va ser accionista del BBVA, Santander, Iberdrola, ACS, Ence, Abertis, Endesa, Acciona i Repsol, entre altres empreses, i que el titular d’aquestes inversions era la Fundació Zagatka, dirigida pel seu cosí Álvaro de Orleans.
Segons els documents a què ha tingut accés ‘El Confidencial’, els comptes de la fundació als bancs suïssos Credit Suisse i Lombard Odier van registrar moviments de compres d’«imports milionaris» d’accions amb els diners que ingressava de presumptes operacions de comissions il·legals d’intermediació.
D’aquesta manera, la fundació invertia automàticament aquestes comissions en borsa i productes financers per mirar d’obtenir nous rendiments. Quan s’efectuaven vendes parcials d’aquestes accions, els diners obtinguts eren fets servir suposadament pel rei emèrit per pagar vols privats, estades d’hotels o simplement disposar d’efectiu.
Entre les operacions realitzades, el digital detalla una del dia de Reis de 2009 amb la qual la Fundació Zagatka va adquirir 35.000 accions d’Iberdrola per import de 235.136 euros o l’ingrés sis dies després de 1.500 euros pel dividend generat per 15.000 participacions del Banco Popular i 5.200 euros més per una bonificació en títols del BBVA.
A més d’empreses espanyoles de l’Ibex –el diari dona compte d’altres transaccions d’accions del Banco Santander, Endesa o Acciona–, la Fundació Zagatka va registrar operacions amb fons d’inversió internacionals com la companyia d’assegurances suïssa Swiss Re, la petrolera Total, Danone o Eon, companyia alemanya d’energia.
Et pot interesarTambé Zagatka va tenir a la seva cartera percentatges d’altres multinacionals com Alstom, Henkel, Carlsberg, Carrefour, Telecom, Sanofi, Bayer, Allianz, Veolia o BHP Billition.
El 2015, el 44% del patrimoni de la fundació eren participacions d’empreses amb una administració d’actius que sumava 13,1 milions. L’agost del 2018, el pes de les accions dels comptes de Zagatka havia pujat un 59%, si bé la valoració havia disminuït fins als 7,8 milions d’euros.
- INCIDENTS PREVIS AL 8-M Actes vandàlics després d’una marxa feminista a Barcelona
- TU I JO SOM TRES Dues fotos: la neta despullada i Trapero amb el Rei
- Club d’Estil d’EL PERIÓDICO María Baras: «Ara hi ha un empoderament dels cabells blancs i de la dona natural»
- LES ELECCIONS DEL BARÇA Laporta torna a presidir el Barça
- Les dades del dia de Salut L’epidèmia s’estanca a Catalunya, amb un augment de les hospitalitzacions
- 70è ANIVERSARI El Rei lloa l’«esperit audaç i emprenedor» de Catalunya en la visita a Seat
- Polèmica declaració L’alcalde socialista de Càceres: les bateries de la fàbrica de Martorell no es nodriran de liti extremeny
- reaccions Foment diu que el Govern va fer «el ridícul» quan va plantar Seat
- Entrevista el secretari general de Junts per Catalunya Jordi Sànchez «Explorarem el diàleg i, alhora, prepararem l’autodeterminació»
- Casado assaja amb Bárcenas la seva ‘operació silenci’