El tauler electoral

Suspens a les enquestes de cara a un curs polític ‘de transició’

  • El PP té un lleuger avantatge sobre el PSOE, segons la mitjana d’enquestes d’aquest any

Així estan les enquestes de les eleccions generals el 2019

Així estan les enquestes de les eleccions generals el 2019

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Resulta un exercici d’alt risc batejar un curs polític que està a punt de començar com ‘de transició’. L’alta activitat sísmica que caracteritza la política actual fa impredictible el futur a pocs mesos vista. Però almenys ara mateix, es pot dir que d’aquí a les pròximes vacances d’estiu no hi ha prevista cap cita electoral. Els comicis més pròxims serien els d’Andalusia, que toquen a finals del 2022.

No falten els rumors d’avenç electoral, a la recerca de l’estela de la devastadora victòria d’Isabel Díaz Ayuso a Madrid, però el PP andalús, de moment, conté la temptació. En paral·lel, els socis del Govern continuaran torejant aquest curs amb les suspicàcies sobre si seran capaços d’esgotar la legislatura o s’hauran de precipitar les eleccions generals. Si el calendari no s’altera, la cita d’Andalusia obriria un cicle electoral vertiginós, amb municipals, autonòmiques i generals el 2023.

Sense eleccions a la vista, doncs, la gestió de la pandèmia, les tibantors entre el PSOE i Unides Podem, la influència del conflicte català i la batalla entre les dretes han provocat múltiples vaivens a les enquestes en aquests primers vuit mesos de l’any. La mitjana de tots els sondejos publicats des que va començar el 2021 consigna un mínim avantatge de Pablo Casado sobre Pedro Sánchez, de només 1,4 punts, en portes d’un curs polític clau per a l’estabilitat de l’Executiu, via Pressupostos.

Segons aquesta mitjana ponderada, el PP se situa en el 27,3% dels vots, mentre que el PSOE es quedaria en el 25,9% dels sufragis. Traduït en representació parlamentària, la mitjana col·loca Casado amb 120 escons (avui en té 89) i Sánchez amb 108 diputats (ara en té 120). Els socialistes es van mantenir al davant durant el primer semestre de l’any, però van anar perdent manxa coincidint amb les noves restriccions per la Covid, les anades i vingudes amb la vacunació i els indults del procés.

Els càlculs fets per EL PERIÓDICO a partir d’una fórmula utilitzada per Ivan Serrano, investigador de l’IN3 (Internet Interdisciplinary Institute) de la UOC, corresponen a la mitjana ponderada dels principals sondejos publicats. La ponderació es fa, com en altres fórmules d’aquest tipus, en funció de la mida de la mostra –com més gran, més valor– i de la data del treball de camp –com més recent, més significativa.

Notícies relacionades

Més enllà de la pugna per la victòria electoral, Vox segueix com a tercera força política i amb prou feines patiria desgast, ja que se situa en el 15,2% dels vots i 48 escons (avui en té 52). Unides Podem, en canvi, sí que perdria força després del seu pas pel Govern i, sempre segons la mitjana de les enquestes, comença aquest curs en el 10% i 24 diputats (ara en té 35).

Ciutadans encadenaria l’enèsim daltabaix i es podria quedar amb només 3 dels seus 10 escons actuals, de manera que es veuria superat per ERC (12), Junts (8), el PNB (7) i Més País (6).