Clatellada a l’Estat

L’ONU conclou que la inhabilitació del jutge Baltasar Garzón va ser «arbitrària»

  • Les Nacions Unides donen sis mesos a Espanya perquè doni una «reparació efectiva» a l’exmagistrat

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Comitè de Drets Humans de l’ONU ha dictaminat que l’exjutge de l’Audiència Nacional Baltasar Garzón va ser inhabilitat en un «procés arbitrari» quan instruïa el ‘cas Gürtel’, i demana a Espanya «una reparació efectiva» i «esborrar els antecedents penals» perquè el Tribunal Suprem va vulnerar la seva presumpció d’innocència. En declaracions a ‘El País’, l’exmagistrat ha assegurat que té intenció de sol·licitar el seu reingrés en la carrera judicial.

La resolució de l’organisme de l’ONU, avançada per Eldiario.es i a la qual ha tingut accés Efe, conclou que el Tribunal Suprem va vulnerar la presumpció d’innocència de Garzón i no va observar les preceptives garanties d’un procés judicial quan el 2012 el va condemnar a 11 anys d’inhabilitació per ordenar que s’interceptessin les comunicacions que van mantenir els capitostos de la ‘trama Gürtel’ amb els seus advocats.

«Compensació adequada»

Entén les Nacions Unides que el procés judicial que va acabar amb la inhabilitació de Garzón va ser «arbitrari» i critica que el magistrat fos privat d’una segona instància davant la qual poder recórrer. Així, exigeix a l’Estat espanyol una «reparació integral» a Garzón, que esborri els seus antecedents penals i li proporcioni «una compensació adequada pel mal sofert».

El dictamen dona a Espanya sis mesos per «garantir una reparació efectiva» a Garzón pels drets lesionats. «El Comitè considera que la condemna de l’autor va ser arbitrària i imprevisible al no estar basada en provisions prou explícites, clares i precises que defineixin amb exactitud la conducta prohibida», detalla l’escrit, que advoca per una «reparació integral als individus els drets dels quals hagin sigut violats».

Sis mesos de termini

Notícies relacionades

«En conseqüència, l’Estat part té l’obligació d’esborrar els antecedents penals de l’autor i de proporcionar-li una compensació adequada pel mal sofert. L’Estat part també té l’obligació d’adoptar mesures per evitar que es cometin violacions semblants en el futur», conclou. I afegeix que el Comitè desitja rebre de l’Estat espanyol, en un termini de 180 dies, informació sobre les mesures que hagi adoptat per aplicar el present dictamen, i que li doni publicitat.

En una entrevista a ‘El País’, Baltasar Garzón s’ha felicitat per la contundència del dictamen de l’ONU i ha avançat que iniciarà els tràmits per tornar a la carrera judicial. «Sol·licitaré la reintegració, és clar que sí. Ara he d’estudiar el curs més adequat perquè això es produeixi. Ho he de sol·licitar perquè sé que d’ofici no ho faran». El jutge considera, a més, que «el més important és que es prenguin mesures perquè en el futur no passi res semblant». «És un dictamen de protecció a jutges i fiscals per al futur», conclou.