Per l’Afganistan

Casado rebaixa el to amb Sánchez després del recolzament de la UE i Biden

  • El líder del PP recolzarà el Govern en política exterior si «ho fa bé i amb transparència»

  • Exigeix a l’Executiu que talli els abocaments al Mar Menor ja que en tenen les competències

Casado rebaixa el to amb Sánchez després del recolzament de la UE i Biden

Juan Carlos Caval / EFE

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Després de més d’una setmana de dures crítiques a Pedro Sánchez, el líder del PP, Pablo Casado, ha rebaixat el to amb el president del Govern després que aquest hagi rebut el recolzament de la Unió Europea i dels Estats Units davant l’evacuació de l’Afganistan. Els retrets a l’Executiu no han faltat el primer dia de Casado després de la tornada de vacances –el preu de la llum, la situació del coronavirus, la falta de transparència–, però amb un tarannà diferent, tot i que sense arribar als elogis.

«El Govern tindrà tot el suport del PP per a qüestions d’estat», ha sentenciat Casado a Jumilla, Múrcia, a penes uns dies després que els conservadors llancessin la campanya #DóndeEstáSánchez. Segons ha dit, si el cap de l’Executiu «ho fa bé, té transparència i ret comptes» tindrà al seu costat els populars, sobretot pel que fa a política exterior. Sobre el recolzament que va mostrar la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, a Sánchez dissabte passat no ha fet cap comentari.

Sí que s’ha atrevit amb la conversa que va mantenir el líder del PSOE amb el president dels Estats Units, Joe Biden, diumenge a la matinada. Casado ha aplaudit aquest contacte, tot i que ha assenyalat que arriba «set mesos tard». A més, li ha aconsellat a Sánchez que ofereixi als nord-americans convertir la base de Rota en la base de la Sisena flota dels Estats Units per al Mediterrani i de l’aliança AFRICOM.

Retrets més intensos

En la resta d’assumptes, Casado ha sigut més crític amb la gestió del Govern, tot i que sense arribar a la bel·licositat acostumada. El líder dels populars ha exigit una vegada més a Sánchez que allargui la mà per impulsar una llei de pandèmies: «No sé per què Sánchez segueix en el ‘no és no’»; li ha demanat que s’allunyi de triomfalismes davant la pujada del preu de la llum; i que encari el problema migratori amb el Marroc amb «menys hipocresia i més realisme».

On més èmfasi ha posat ha sigut a exigir al Govern que posi fil a l’agulla per salvar el Mar Menor: «Demanem que se solucioni ja i ha de ser urgentment». Les disputes per qui té les competències, ha dit, han d’acabar-se i l’Executiu ha de tallar l’abocament a aquesta llacuna d’aigua salada. Sobre aquest tema, ha lamentat que cap membre del Govern s’hagi posat en contacte amb les autoritats murcianes.

Notícies relacionades

No obstant, dimecres es debatrà al Congrés la compareixença de la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, sobre aquest assumpte a petició del PP. Els populars han registrat més de deu sol·licituds perquè Sánchez i una desena dels seus ministres acudeixin a la Cambra baixa per donar explicacions per l’Afganistan, la pujada de la llum, la comissió bilateral amb Catalunya, o el viatge del president als Estats Units. Al començament de l’estiu, la Diputació Permanent va tombar una remesa sencera de peticions dels conservadors.

Dimissió de Grande-Marlaska

Per la seva banda, el portaveu parlamentari de Ciutadans, Edmundo Bal, ha sigut més dur amb l’Executiu. Malgrat aplaudir la gestió de l’evacuació de l’Afganistan i el reconeixement internacional que està tenint, el dirigent taronja ha carregat contra l’Executiu per la devolució de menors a Ceuta, actualment paralitzada. Segons ha dit, si la Justícia falla en contra del procediment que va posar en marxa, el Ministeri del Interior, Fernando Grande-Marlaska haurà de dimitir. A més, ha volgut llançar un avís al Govern davant aquest començament de curs sobre la relació amb els partits independentistes: «Els separatistes, que són voraços i insaciables, continuaran demanant fins al moment en què s’aixequin i diguin ‘Espanya ens roba’».