La crisi al país asiàtic

Sánchez i Biden analitzen la situació a l’Afganistan i el procés d’evacuació

  • També han acordat que les bases militars de Rota i Morón acolliran refugiats

Sánchez i Biden analitzen la situació a l’Afganistan i el procés d’evacuació

Fernando Calvo/ Efe

2
Es llegeix en minuts
EFE

El cap del Govern, Pedro Sánchez, ha mantingut una conversa telefònica amb el president dels Estats Units, Joe Biden, en la qual han analitzat la situació a l’Afganistan i la col·laboració entre els seus països per a l’evacuació de ciutadans afganesos. Durant la xerrada han acordat l’ús de les bases militars de Morón i Rota per acollir temporalment afganesos col·laboradors dels Estats Units en trànsit cap a altres països.

Sánchez ha informat d’aquesta conversa amb el president nord-americà en el seu compte de Twitter, en què ha qualificat de «fructífera» la xerrada amb el president dels Estats Units.

«Hem abordat diversos temes d’interès comú, en especial la situació a l’Afganistan i la col·laboració entre els dos governs en l’evacuació de ciutadans i ciutadanes des d’aquest país», ha escrit el president del Govern.

Sánchez acompanya el seu missatge a la xarxa social (escrit en anglès i en espanyol) amb una fotografia del moment en què conversava telefònicament amb Biden des del seu despatx del Palau de la Moncloa.

Sánchez i el president nord-americà no havien mantingut cap conversa des que es va produir el relleu a la Casa Blanca fins que van coincidir el 14 de juny a Brussel·les en la cimera de l’OTAN. Als passadissos de la seu de l’Aliança Atlàntica hi va haver una breu xerrada entre tots dos.

Aquest dissabte han conversat de manera més calmada telefònicament per analitzar la situació a l’Afganistan i com poden continuar cooperant Espanya i els Estats Units en el procés d’evacuació de ciutadans afganesos que han col·laborat amb els dos països i amb la Unió Europea.

El president nord-americà ha elogiat avui el «lideratge» d’Espanya per «mobilitzar suport internacional» per a les dones i les nenes afganeses davant l’arribada dels talibans al poder, en la seva conversa amb el cap del Govern espanyol, Pedro Sánchez, sobre la situació a l’Afganistan.

Notícies relacionades

Hores abans de la seva conversa amb Biden, Sánchez ha visitat junt amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el president del Consell, Charles Michel, el campament de la base aèria de Torrejón de Ardoz on s’instal·len provisionalment els ciutadans que arriben de l’Afganistan abans de ser distribuïts entre els diversos països membres de la Unió Europea.

Espanya actua, per tant, com a centre d’acollida inicial (en un gest que han elogiat tant Von der Leyen com Michel), i per això, Sánchez ha cancel·lat un viatge que tenia previst fer la setmana vinent a Egipte i Kenya, ja que desitja mantenir-se a Espanya seguint de prop aquest procés.