A l’espera de la Justícia

El Govern respondrà als requeriments judicials per la devolució de menors al Marroc

  • Sánchez assegura que cal donar resposta a la situació dels menors i al «complex equilibri» que viu Ceuta

Pedro Sanchez durante su comparecencia en la base de Torrejon de Ardoz

Pedro Sanchez durante su comparecencia en la base de Torrejon de Ardoz / JUAN MEDINA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez va assegurar aquest dissabte que l’Executiu donarà resposta a qualsevol requeriment que plantegin els tribunals davant el procés de devolució de menors al Marroc, en suspens des de fa ja cinc dies. El president del Govern va explicar que fins ara l’únic que han fet ha sigut «atendre» tots els nens que van entrar a Ceuta al maig, però que és el moment de resoldre aquesta doble crisi que comprèn més de 1.000 menors no acompanyats i el fràgil equilibri que se’n deriva a la ciutat autònoma.

A mitjans de maig, gairebé 8.000 migrants van entrar a Ceuta. En aquell moment, el Govern va assenyalar que gairebé un terç eren menors d’edat. Des d’aleshores, aquests nens fa tres mesos que són a diferents espais habilitats a la ciutat. «El que hem fet ha sigut atendre els menors en col·laboració amb la ciutat autònoma, amb les ONG i amb el regne del Marroc», va explicar Sánchez aquest dissabte després de visitar la base aèria de Torrejón al costat de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, i el president del Consell d’Europa, Charles Michel.

A l’espera que la Justícia es pronunciï sobre les devolucions de menors al Marroc –suspeses pel Jutjat del Contenciós-Administratiu 1 de Ceuta– el cap de l’Executiu va recalcar la importància de «donar resposta a una doble dimensió d’aquesta crisi». En aquest sentit, va assenyalar que cal buscar solució a la situació dels menors, però també al «complex equilibri de convivència» que inunda la ciutat autònoma. El mateix president de Ceuta, Juan Jesús Vivas, va explicar divendres passat que és necessari «donar una solució» a la localitat ja que afronta una situació «insostenible». Així, Sánchez va assegurar que sent Espanya una «democràcia plena» donaran «resposta a qualsevol dels requeriments» que els plantegin els tribunals per reactivar les devolucions.

Nova oportunitat

Notícies relacionades

Horas abans de les paraules de Sánchez, el rei del Marroc, Mohamed VI, va donar per conclosa la crisi diplomàtica oberta amb Espanya arran de l’hospitalització del líder del Front Polisario, Brahim Gali, i la posterior entrada massiva d’emigrants a Ceuta. El monarca va assegurar que desitja «inaugurar una etapa inèdita» en les relacions entre els dos països que es basi en «la confiança, la transparència, la consideració mútua i el respecte als compromisos».

Sánchez va agrair les paraules de Mohamed VI i va recordar que el Govern espanyol sempre ha considerat el Marroc com un «aliat estratègic» i que els dos països són «veïns i germans». «Donem la benvinguda a aquestes paraules perquè sobre la confiança, el respecte i la col·laboració present i futura podem construir una relació amb bases molt més sòlides que les que hem tingut fins ara», va afirmar el cap de l’Executiu. Per la seva part, Von der Leyen va apuntar que per a la Unió Europea les relacions amb el Marroc són tan importants com per a Espanya i va reconèixer que les paraules del monarca marroquí mostren l’«estreta col·laboració» que hi ha.