La nova situació a l’Afganistan

Von der Leyen assegura que la UE no reconeix políticament els talibans

  • La presidenta de la Comissió Europea agraeix la «humanitat i solidaritat» del Govern espanyol

  • Sánchez assegura que Espanya estarà «a les verdes i les madures» per col·laborar en l’evacuació

Pedro Sanchez, Von der Leyen y Michel en su visita a las instalaciones para los refugiados afganos en la base de Torrejón

Pedro Sanchez, Von der Leyen y Michel en su visita a las instalaciones para los refugiados afganos en la base de Torrejón / JUAN MEDINA (REUTERS)

4
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha assegurat que la Unió Europea no reconeix políticament els talibans i que no hi manté cap «conversa política». Tan sols, ha explicat, estan mantenint «contactes operatius» per facilitar les operacions d’evacuació. Sobre això, ha aplaudit la «humanitat i solidaritat» d’Espanya a l’oferir-se com a centre logístic per rebre els col·laboradors afganesos abans de ser redistribuïts entre els diferents països europeus.

«No hi ha converses polítiques amb els talibans, no hi ha reconeixement dels talibans», ha sentenciat Von der Leyen després de visitar amb el president del Consell d’Europa, Charles Michel, i el president del Govern, Pedro Sánchez, el campament instal·lat a la base aèria de Torrejón de Ardoz, on actualment s’allotja gairebé dos centenars d’afganesos. Segons ha assenyalat, estan mantenint «contactes operatius» per facilitar que les persones que són a Kabul puguin arribar a l’aeroport per ser evacuades.

Després d’explicar la complicada situació que s’està vivint a l’Afganistan, Von der Leyen ha afirmat que la UE té la «responsabilitat moral» de continuar ajudant les oenagés que operen al país. Sobre això, la dirigent europea ha deixat clar que els 1.000 milions d’euros que la Comissió Europea pretén destinar a ajudar al desenvolupament en els pròxims anys estan condicionats al respecte dels drets humans. «No es pot destinar ni un euro d’ajudes humanitàries a un règim que negui a les dones i nenes els seus plens drets i llibertats», ha sentenciat.

Valorar els actes

Com la presidenta de la Comissió Europea, Sánchez ha defensat que «seran els actes» els que diran quin és el «grau de credibilitat dels talibans» al defensar que constituiran un règim respectuós amb les llibertats.

Davant les veus que diuen que després de 20 anys el país torna a estar en mans dels talibans, el cap de l’Executiu ha defensat que la presència d’Espanya durant les dues dècades no ha sigut debades: «Hem sembrat una llavor. Avui no és evident, però hi ha hagut molts països que han viscut moment molt durs, complexos, foscos i al final aquesta llavor d’educació en llibertat, valors i principis acaba germinant».

Unitat europea

Von der Leyen ha aprofitat la visita per agrair Sánchez la seva iniciativa per convertir la base aèria de Torrejón en la base logística europea des d’on redistribuir els afganesos evacuats. «Es pot notar avui i aquí que en un moment de necessitat, Espanya ha mostrat la seva humanitat i el seu gran sentit de la solidaritat», ha sentenciat després de visitar les instal·lacions on actualment s’allotgen prop de 200 afganesos.

«‘We say’: estem a les verdes i les madures», ha dit Sánchez tot just començar el seu discurs, primer en anglès i després en espanyol. El president del Govern ha assegurat que la base aèria de Torrejón, amb capacitat per allotjar 800 afganesos, és la mostra «del millor de la Unió Europea: la unitat i la solidaritat» i que Espanya se senti «orgullosa» de desenvolupar aquesta tasca. «La Unió Europea respon en els bons moments, però també en els dolents com els que estem travessant», ha continuat dient.

L’aeroport militar ha rebut en els últims dies dos avions contractats per Espanya que han evacuat en total 5 espanyols i 158 col·laboradors afganesos i dues aeronaus més, procedents de Roma i París, amb 74 persones més, per ser després redistribuïdes entre els diferents països europeus. A més, Sánchez ha anunciat que aquest dissabte arribaran dos avions més amb personal del servei d’Acció Exterior de la UE, persones vinculades al servei diplomàtic espanyol i alguns nord-americans.

Notícies relacionades

Segons el president del Govern, alguns dels afganesos que han arribat a Espanya ja han sigut redirigits a altres països per ser acollits: «Vull posar en relleu la cooperació i coordinació que estem tenint amb tots els estats membres, tots estan assumint la seva quota de responsabilitat en aquest desafiament». 

Des del primer moment

En la seva primera compareixença després de l’ocupació de Kabul per part dels talibans, Sánchez ha assegurat que el Govern d’Espanya ha estat «pendent» de la situació a l’Afganistan des del «primer segon». Davant les crítiques de l’oposició pel seu silenci, Sánchez ha dit que prefereix quedar-se amb la solidaritat mostrada per les comunitats i els ajuntaments. A més, ha recordat que tant el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, com el d’Exteriors, José Manuel Albares, han estat en contacte amb els portaveus parlamentaris i que tots dos compareixeran al Congrés.