En el 85è aniversari del seu afusellament

L’esquerra enarbora Lorca davant el «feixisme i l’odi» actual

  • El PSOE s’erigeix hereu directe dels valors del poeta granadí

  • Podem recorda que s’escolten ecos de l’homofòbia i la intolerància que va acabar amb la seva vida

L’esquerra enarbora Lorca davant el «feixisme i l’odi» actual

Álex Cámara / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Federico García Lorca va ser afusellat la matinada del 18 d’agost de 1936; eren els primers compassos de la Guerra Civil. Aquest dimecres es van complir 85 anys del seu afusellament i les formacions de l’esquerra espanyola han aprofitat per recordar que el «feixisme i l’odi» que van acabar amb la vida del poeta granadí continuen presents. L’homofòbia i la intransigència d’un sector de la societat van portar a l’assassinat de Lorca, han apuntat dirigents del PSOE i d’Unides Podem, abans d’avisar que aquells mals continuen vius. «La seva obra, el seu llegat i la seva forma d’observar i entendre la realitat segueixen presents», ha apuntat Pedro Sánchez.

«Avui, Lorca és el PSOE», ha sentenciat el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, aquest dimecres. Una frase contundent que ressona encara més al pronunciar-la davant les muralla imponents de Granada. En un escenari envejable, el PSOE ha celebrat un acte per homenatjar la figura del poeta. «Només tenia la veu, la paraula, la ploma i es va enfrontar contra l’odio, el feixisme i la crispació», ha continuat Bolaños abans d’atribuir-se per als socialistes els mateixos valors que va enarborar Lorca: «Defensem la democràcia i la llibertat».

Notícies relacionades

Al mateix acte, la portaveu dels socialistes al Congrés, Adriana Lastra, ha lamentat que la mateixa homofòbia que va portar a l’afusellament de Lorca –se li atribuïen «pràctiques d’homosexualisme»– continuï deixant víctimes en ple segle XXI. «Ja n’hi ha prou de crims d’odi contra el col·lectiu LGTBI», ha clamat. Moments abans, el candidat del PSOE a la presidència d’Andalusia, Juan Espadas, ha recordat que Lorca va morir en mans dels feixistes i que recordar-ho no suposa parlar «des de la venjança i l’odi».

«El van assassinar per pensar diferent, per viure lliurement, per fer pensar i sentir els altres», ha escrit la ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, a Twitter abans d’assenyalar la importància de continuar treballant per la memòria democràtica d’Espanya. Belarra no ha sigut l’única dirigent morada que s’ha llançat a recordar la figura del poeta. El portaveu al Congrés, Pablo Echenique, ha apuntat que el van afusellar per «roig i ‘maricon’» i que «ecos clars d’aquest mateix odi se senten en els nostres dies».