Jurisdicció internacional

La neta del mestre afusellat juntament amb Lorca porta la seva recerca al Tribunal Europeu

El cas surt fora d’Espanya després del rebuig del Tribunal Constitucional quan es compleixen 85 anys de l’assassinat del poeta juntament amb altres persones

fcasals35147783 icult federico garcia lorca160816163130

fcasals35147783 icult federico garcia lorca160816163130

1
Es llegeix en minuts
EFE

Nieves García Catalán, neta del mestre Dióscoro Galindo, assassinat juntament amb el poeta Federico García Lorca l’agost del 1936 a Alfacar (Granada), ha sol·licitat al Tribunal Europeu de Drets Humans la recerca de les restes del seu avi i de les altres tres persones afusellades juntament amb ell, entre les quals el poeta.

Aquesta demanda, que ha anunciat aquest dimecres a Efe el lletrat Eduardo Ranz coincidint amb el 85 aniversari de l’execució del poeta i dramaturg, es produeix després que el Tribunal Constitucional no admetés la sol·licitud sobre la referida exhumació de Dióscoro Galindo i del mateix García Lorca.

Ranz, advocat de Nieves García Catalán, va presentar un recurs d’empara davant el Constitucional després que l’Audiència de Granada hagués rebutjat prèviament la seva petició al desestimar un altre recurs contra la interlocutòria emesa el novembre passat pel Jutjat d’Instrucció 5 de Granada, que es va oposar a la recerca.

Diferent criteri

L’Audiència de Granada va denegar la petició reforçant la doble argumentació que va donar el mes de novembre passat el Jutjat d’Instrucció 5: Que la via adequada per la qual s’havia de sol·licitar era la civil i que el presumpte responsable tindria més de cent anys, un criteri aquest últim basat en un «judici de probabilitat» que el lletrat tampoc comparteix perquè la petició «no va dirigida a enjudiciar ningú, sinó a investigar els fets».

Ranz, que ja va avançar al seu dia que si no prosperava la via davant el Tribunal Constitucional acudiria a la justícia europea, apel·la a la vulneració del dret a la tutela judicial efectiva de la neta de Galindo, i al fet que l’execució va ser l’agost del 1936 però no consta el parador, cosa que incompleix segons el seu parer el deure d’investigació penal.

Notícies relacionades

Nieves García Catalán, acollida des de petita per la família del mestre Dióscoro Galindo, fa extensiva la petició de recerca a les altres tres persones suposadament enterrades juntament amb el seu avi –Lorca i dos banderillers– per un criteri científic i perquè «del que es tracta és d’investigar els fets».

Les peticions de recerca de la neta del mestre d’escola han xocat des del principi amb les pretensions de la família Lorca, que sempre s’hi ha oposat.