Convenció política

Ciutadans s’aferra al liberalisme per rellançar la seva marca

  • Els taronges es conjuren aquest cap de setmana en una convenció política per reflexionar sobre com reflotar la formació

  • Els crítics exigeixen a Arrimadas que convoqui una assemblea general per impulsar una «refundació» del partit

Ciutadans s’aferra al liberalisme per rellançar la seva marca
4
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Ciutadans bufa les espelmes en el pitjor moment. Els taronges celebren el quinzè aniversari de les sigles immersos en una profunda crisi de què preveuen començar a sortir amb la celebració d’una convenció política aquest cap de setmana. No es tracta d’una assemblea general per impulsar una reforma profunda d’estatuts, estratègia, càrrecs o ideari, com demanen els crítics, sinó d’una jornada de debat «filosòfic i polític» per rearmar-se en un tauler polític en què el partit està cada vegada més arraconat.

Les hecatombes electorals encadenades a Galícia, el País Basc i Catalunya, fins a la desaparició a l’Assemblea de Madrid, afegides als errors de càlcul de la fallida operació murciana i el desenllaç a Granada, suposen un còctel de fracassos que posa en perill la seva supervivència. Una caiguda lliure de què el PP vol treure profit, en plena opa per nodrir-se de càrrecs taronges i forçar l’absorció del partit que lidera Inés Arrimadas.

Els taronges es veuen obligats a fer un reset per recuperar el seu espai polític, que s’ha anat difuminant amb els vaivens ideològics i tàctics que han marcat la seva trajectòria. Consideren que l’antídot per reflotar la seva marca passa per reforçar el caràcter liberal i europeista com a dic de contenció als populismes i el nacionalisme i convocaran 300 persones al palau dels Ducs de Pastrana a Madrid per redibuixar aquest futur. El projecte canviarà, però el nom no corre perill. Això sí, fonts de Cs confirmen que estan estudiant un canvi d’imatge per rellançar una marca castigada per la debacle.

Sota el lema ‘Liberals’, al costat del cor de banderes que els caracteritza, es reuniran per reivindicar-se com «l’únic partit liberal a Espanya» malgrat haver nascut en el bressol de la socialdemocràcia. S’agafen al liberalisme en tots els seus vessants –remarquen el liberalisme verd i el feminisme liberal– per desmarcar-se tant del PSOE com del PP i defensar la «necessitat» de la seva oferta política en les institucions sense lligams.

El nou full de ruta «per als pròxims mesos i anys» sortirà de taules de debat entre experts, representants dels liberals europeus i membres de la societat civil, així com grups de treball formats per membres del partit i afiliats que durant dos mesos han presentat fins a 2.000 propostes a la bústia oberta per la formació taronja.  

Rivera, fora de joc

La trobada també estarà marcada per la gran absència: la d’Albert Rivera, que va liderar Cs durant 13 anys. Auge i caiguda: va encapçalar el salt a l’arena nacional i va col·locar els taronges com el partit més votat a Catalunya el 2017 però, obcecat a fer el ‘sorpasso’ al PP, va registrar una hecatombe sense precedents deixant la representació taronja en 10 escons. Arrimadas va fer front a aquest panorama i la pandèmia disposada a recuperar les essències, i va situar Cs com un partit de centre moderat capaç de pactar a esquerra i dreta, però els seus errors de càlcul i el difícil equilibri entre bastir ponts amb els socialistes i mantenir les aliances autonòmiques l’han debilitat.

Algunes fonts retreuen a Rivera que no hagi defensat obertament Arrimadas, i fins i tot que hagi qüestionat de forma velada la seva estratègia. Però, malgrat això, membres de la direcció el van temptejar perquè assistís a la cimera. Rivera va al·legar, com en altres ocasions, que prefereix mantenir-se al marge dels focus per la seva feina en el sector privat com a cap d’un despatx d’advocats.

Els reptes d’Arrimadas

Notícies relacionades

Arrimadas té per davant dos anys sense haver d’anar a les urnes, prou temps per recompondre el partit internament i de cara a la galeria. Però el camí és ple de sotragades. Començant per les veus crítiques amb el seu lideratge, que s’han organitzat sota la marca Renovadors Cs –que ha presentat 60 propostes a la convenció– per exigir una «refundació» davant el seu paper «immobilista» i la «crisi de credibilitat» del partit.

D’altra banda, haurà de frenar el degoteig de baixes al PP i resituar Cs com una opció política diferent i amb entitat pròpia. Ho va intentar estenent la mà al Govern en els pitjors episodis de la pandèmia, però, malgrat oferir suport als Pressupostos, els taronges no van ser socis preferents i ara ja no volen sentir parlar d’un possible acord per als pròxims comptes. La sortida, opinen a Cs, està en no marejar l’electorat i buscar la mobilització dels abstencionistes. «Tenim els valors, la marca i el lideratge: una recepta imbatible», afirmen esperançades les files catalanes.