La trànsfuga més ràpida no va arribar ni a integrar-se a Cs

El registre de les Corts no té constància que la substituta de Cantó formés part del grup després dels 15 dies de jurar l’escó

La trànsfuga més ràpida no va arribar ni a integrar-se a Cs
2
Es llegeix en minuts

El cas de la diputada Sunsi Sanchis és realment digne d’estudi. No només per la seva celeritat en convertir-se en trànsfuga, tot just 15 dies des que va jurar l’escó, una cosa inèdita al parlament valencià, sinó perquè a efectes legals mai ha format part del grup parlamentari, el de Ciutadans, pel qual, teòricament, va assumir l’escó després de la marxa de Toni Cantó a Madrid.

I és que en els 15 dies en què, sobre el paper, va ser diputada de Ciutadans, no ho era realment. Perquè ningú va realitzar el tràmit necessari. L’habitual és que quan es produeix un canvi en un grup parlamentari, el diputat o bé el grup formalitzin per escrit davant la Mesa que s’integra a un grup determinat. Però mai va ser així en el cas de Sunsi Sanchis.

L’ara diputada trànsfuga al costat d’uns altres tres ex de Ciutadans (Jesús Salmerón, Cristina Gabarda i José Antonio Martínez) va anunciar que marxava als no adscrits el 7 de maig, tot just 15 dies després de jurar el càrrec per «sa majestat el Rei, la Constitució i el benestar dels ciutadans del País Valencià», segons va dir en el seu moment.

Però crida l’atenció que al registre no hi hagi cap document pel qual la diputada demanés adscriure’s a Ciutadans o que ho fes el grup, així és que a efectes legals mai va arribar a estar a Ciutadans.

Potser perquè el grup va veure venir aviat que els donaria cop de porta, tot i que Sanchis sí que va arribar a incloure’s en una comissió com a membre de Ciutadans, la de radiotelevisió, però fonts parlamentàries confirmen que mai va fer el tràmit per adscriure’s al grup com, per exemple, sí que ha passat en l’últim canvi registrat a les Corts, el de Verónica Marcos ja que el seu partit, el PP, sí que ha notificat que s’incorpora a les seves files en substitució d’Isabel Bonig, que va abandonar el grup i el càrrec de síndica fa gairebé tres setmanes per deixar pas a Carlos Mazón en el lideratge.

«Primàries» per a coordinador

Notícies relacionades

Mentrestant, a Ciutadans continua pendent l’elecció del coordinador autonòmic, càrrec que ocupava Toni Cantó fins a la seva marxa a Madrid. L’últim en postular-se, Raúl Claramonte, el portaveu a l’Ajuntament de Torrent i tinent d’alcalde en aquesta ciutat, té previst sol·licitar que el càrrec de coordinador s’esculli per votació dels afiliats.

El càrrec continua pendent d’ocupar més de dos mesos després de la marxa de Cantó, a mitjans de març. En canvi, el partit ha sigut bastant més ràpid per escollir nou coordinador a Madrid. La sortida d’Ignacio Aguado que deixa la política la supleix el nomenament de Begoña Villacís.