Cisma a les dretes

La ruptura PP-Cs dona l’alcaldia de Granada al PSOE

  • Dos regidors de Ciutadans, que fins ara governava amb els populars, recolzen el candidat socialista

Pleno del Ayuntamiento de Granada para la elección del nuevo alcalde de la ciudad, Francisco Cuenca del PSOE.

Pleno del Ayuntamiento de Granada para la elección del nuevo alcalde de la ciudad, Francisco Cuenca del PSOE. / Álex Cámara (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts

El cisma entre les dretes ha escrit aquest dimecres un nou episodi, en aquesta ocasió a l’Ajuntament de Granada. Feia dos anys que el consistori estava governat en coalició pel PP i Ciutadans, però la ruptura entre les dues formacions ha brindat aquest dimecres l’alcaldia al PSOE, que recupera la vara de comandament municipal de forma inesperada per segona vegada en cinc anys. El nou alcalde, Francisco Cuenca, ja va accedir al mateix lloc el 2016 després de la dimissió d’un regidor del PP.

Fa un mes, l’equip de govern del PP i Cs es va quedar amb només dues persones al comandament després de la sortida de tots els regidors populars i de la majoria de regidors del partit taronja. La ruptura es va produir per la negativa del fins ara alcalde, Luis Salvador (Cs), a cedir el càrrec al PP durant els dos últims anys de mandat, en virtut d’un suposat acord verbal al qual les dues forces van arribar a escala local després de les eleccions del 2019.

Procés d’expulsió

En un ajuntament de 27 regidors en què el PSOE va ser la llista més votada, el PP necessitava sumar 14 vots (majoria absoluta) per barrar el pas al candidat socialista. Però finalment ha sigut Cuenca qui ha superat aquesta barrera i ha obtingut 15 recolzaments, ja que al ‘sí’ del PSOE i Unides Podem s’hi han sumat els de dos regidors de Cs, l’exalcalde Salvador i el seu únic regidor fidel, José Antonio Huertas, tots dos encara militants del partit d’Inés Arrimadas, que ja els ha iniciat el procés d’expulsió.

Notícies relacionades

La direcció nacional de Cs havia proposat que Huertas es postulés com a candidat de la formació taronja per intentar que la ciutat seguís governada pel bloc de centredreta i per evitar l’arribada a l’alcaldia d’un imputat, en al·lusió al socialista Cuenca, investigat per un assumpte relacionat amb la seva etapa de delegat de la Junta fa diversos anys. «Salvador i Huertas han incomplert la directriu de vot per evitar un alcalde socialista imputat, i han contribuït a facilitar la barroeria ordida al PP», ha denunciat Cs en un comunicat.

El PSOE nega el pacte amb Cs

Salvador, que és coordinador provincial de Ciutadans, ha assegurat que se sent del partit malgrat tot i que la decisió de recolzar el PSOE estava avalada pels òrgans provincial i municipal. «Recolzar significa votar per donar estabilitat. L’abstenció seria facilitar, però ens hauríem posat de costat i podem mirar de cara», ha justificat. Els socialistes han negat qualsevol pacte previ amb Cs i han emmarcat el canvi de govern local en una «operació de dissolució» del partit taronja.