Reunió a les 17 hores

Sánchez i Aragonès reprenen el pols institucional sota l’ombra del Tribunal de Comptes

  • Els dos presidents es veuen per primera vegada a la Moncloa i l’entrevista és, en si mateixa, un altre pas en la «recuperació de la normalitat»

  • La cita arriba una setmana després dels indults i amb la preocupació de l’independentisme en les fiances que imposi el màxim òrgan fiscalitzador de l’Estat, acció davant la qual el Govern no té «cap marge»

Sánchez i Aragonès reprenen el pols institucional sota l’ombra del Tribunal de Comptes

EFE / QUIQUE GARCÍA

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Estem fent els primers passos per resoldre aquesta crisi». Pedro Sánchez definia així aquest dilluns el camí de la recuperació de la «normalitat institucional» amb Catalunya després d’anys de «discòrdia». Després dels indults, l’«obstacle» o la «hipoteca» que, segons analitza el seu Gabinet, que impossibilitava tota opció de diàleg, s’han encadenat en les últimes hores diverses fotos inimaginables fa ben poc: el Rei, el cap de l’Executiu, el president de la Generalitat i l’alcaldessa de Barcelona asseguts a la mateixa taula en el sopar de gala amb el qual arrenca el Mobile World Congress a la capital catalana; després tots quatre de nou junts en l’obertura de l’esdeveniment mundial de tecnologia. I aquest dimarts es tanca aquest primer àlbum amb la primera reunió, a la Moncloa, del president amb Pere Aragonès. A les cinc de la tarda, quan ja estigui en marxa la desfilada d’ex alts càrrecs del Govern davant el Tribunal de Comptes per conèixer la liquidació provisional que els reclama per l’ús inadequat de fons públics en la promoció exterior del procés. La «nova inquisició econòmica» per a l’Executiu que el Govern insisteix que no pot frenar i les resolucions del qual, no obstant, són recurribles davant els tribunals de justícia.

A la Moncloa remarquen que l’entrevista dels dos mandataris té valor per si mateixa. Perquè és «un pas més cap a la normalitat institucional que es va trencar el 2017», perquè és la primera trobada formal entre Sánchez i Aragonès des que aquest va ser investit el mes passat pel Parlament. La foto com a símbol. El president ha estat rebent papers per part del seu equip per preparar el despatx, però no té previst, apunten fonts governamentals, entregar un nou document al cap de l’Executiu.

La base és l’‘Agenda per al retrobament’ [aquí en PDF], de 44 punts, que ja va oferir a Quim Torra en la seva reunió en el Palau el febrer del 2020. Un catàleg de mesures de diferent caràcter (des de les relatives a la regeneració institucional i la memòria democràtica, fins al compromís amb un nou finançament autonòmic i el compliment dels compromisos d’inversions) que, ressalten en el Govern, «ja s’estan desplegant». Sánchez busca «aterrar» la política en qüestions materials que afecten la vida dels ciutadans, més ara que Espanya es troba al final de la pandèmia, quan cal gestionar el mannà dels fons europeus i encarrilar la recuperació econòmica.

Càstig i perdó

Sánchez, aquest dilluns, en una entrevista a la SER, no va negar que hagués canviat d’opinió respecte als indults. Però hi va haver un temps per al «càstig», perquè els independentistes assumissin les conseqüències del seu trencament de la legalitat el 2017, i ara és «útil» el «perdó». Una convicció que va prendre en ell, com informava aquest diari, després de la sentència del procés i les eleccions del 10-N del 2019 en les quals no va sortir reforçat.

Escolta «Pedro Sánchez demana al Govern no invisibilitzar una part de Catalunya i rebutja a Junqueras per al diàleg» a Play SEREl president va insistir que ara el Govern ha de correspondre amb el gest de la mesura de gràcia: espera que «Catalunya parli amb Catalunya», que l’Executiu «no invisibilitzi» els catalans no independentistes. Davant les peticions d’amnistia i referèndum d’autodeterminació, la resposta del Govern serà la mateixa: no. Només hi ha l’«acord pactat». «Si vivim junts, haurà de decidir el conjunt de la ciutadania sobre què és el que volem que sigui Espanya», va incidir.

Un dels titulars que podria deixar la cita a la Moncloa és la data per a la segona trobada de la taula de diàleg. En l’equip de Sánchez apunten que podria no concretar-se, tot i que adverteixen que tot dependrà de com flueixi la conversa. L’Executiu prefereix deixar que baixi la inflamació, es posin d’acord ERC i Junts i se celebri a la tornada d’estiu. Al juliol sí que se celebrarà, en l’última setmana, la Conferència de Presidents, i serà a Salamanca, a la qual falta veure si Aragonès hi acudeix. Sánchez, aquest dilluns, si va deixar més que mai que no vol que Oriol Junqueras formi part del fòrum Executiu-Generalitat. És una taula «entre governs» i el cap d’ERC encara «té anys d’inhabilitació» per davant, va defensar.

Les mateixes fonts republicanes que la setmana passada veien poques opcions a la presència de Junqueras van assenyalar, aquest dilluns, enfadades, que l’alineació de la representació catalana «correspon en exclusiva al Govern, que ho farà de manera consensuada amb la resta de forces independentistes». I van afegir que «no serà la Moncloa la que decideixi qui va i qui deixa d’anar» a la cita.

La «repressió» més «cruenta»

Per la part catalana, es remarca que en la reunió d’aquest dimarts «es parlarà de tot», una espècie de tret de sortida al diàleg que es vol, en la Generalitat, multinivell. Una vegada s’estableixin les bases de les converses, els ítems que s’abordin, calcula el Govern, seran redirigits als pertinents fòrums. Tot el relatiu al conflicte polític s’encaminarà a la taula de diàleg i les qüestions més pecuniàries, de finançament sectorial (els incompliments de l’Estat amb la llei de dependència i el deute dels Mossos, entre molts d’altres) i d’inversions, a les comissions bilaterals que ja preveu l’Estatut. Amb tot, una qüestió preocupa sobre manera l’Executiu i és el que l’independentisme qualifica de «repressió», que té la seva forma «més cruenta, ara mateix» amb les accions del Tribunal de Comptes. La reunió tindrà lloc hores després que comenci l’acta de liquidació provisional, les fiances a les quals els implicats han de fer front i que, en no pocs casos, poden significar l’embargament de béns de primera necessitat, com pot ser la mateixa vivenda.

«Bàsicament es tractarà de restablir el funcionament normal entre administracions, posar data i lloc (Barcelona, si es mantenen els plans prepandèmics) a la taula de negociació i el tema calent del dia, el Tribunal de Comptes», apunta una font del Govern. Amb tot, les càbales que es porten a terme sobre les fiances és que els imports no seran tan alts com al principi es preveia, tot i que, sens dubte, causaran un impacte enorme als afectats. Sánchez va apuntar a la SER que el TCu és una instància «administrativa», no judicial –en realitat, és un òrgan constitucional–, i les resolucions del qual són recurribles. El seu Govern no donarà «instruccions» a l’Advocacia de l’Estat, va dir. En el seu entorn van insistir que l’Executiu no té «cap marge» per actuar, i menys quan la renovació de l’òrgan, que tocaria ja el juliol del 2021, està bloquejada pel PP. 

Lògicament, i per no donar munició a la meitat postconvergent del Govern, en el diàleg es preveu que Aragonès posi sobre la taula les propostes catalanes per a la resolució del conflicte, com són l’amnistia i el referèndum d’autodeterminació, tot i que, en paral·lel (com ja va passar amb els indults) no es tancarà a mesures pal·liatives immediates per als imputats del Tribunal de Comptes.

També els fons europeus

En la seva intervenció aquest dilluns davant el consell nacional del seu partit, Aragonès, al referir-se al conclave a la Moncloa, va sintetitzar les propostes del seu Govern en una: «Que es compleixi amb el full de ruta del Consell d’Europa», l’assemblea de parlamentaris del qual va aprovar l’informe que exigia el cessament de la persecució, a qualsevol nivell, dels polítics independentistes i l’obertura d’un diàleg amb la Generalitat.

Notícies relacionades

En el fons, és subjacent en l’Executiu certa sensació que les qüestions més econòmiques, encara malgrat no formar part de la taula de diàleg, sí que són un bon indicador per calibrar el desig real del Govern de Sánchez per encarrilar el conflicte amb Catalunya. Del cert no n’hi haurà prou, per si soles, però es pot no excloure-les, sobretot en la situació econòmica actual. En aquesta línia, el debat sobre la gestió dels fons europeus serà, segur, també sobre la taula.

De la reunió donaran compte posteriorment el mateix president i la ministra portaveu, María Jesús Montero. Aragonès ho farà des del Centre Cultural-Llibreria Blanquerna, al centre de la capital, i la titular d’Hisenda, des de la Moncloa. Ella compareixerà per duplicat aquest dimarts, després del Consell de Ministres, al matí, i a la tarda després del despatx entre els dos presidents que reobrirà el camí del diàleg amb Catalunya. Un camí «llarg» en el qual tots han de ser «generosos i empàtics», en paraules de Sánchez.

Doble instància en el TCu i després, el Suprem