Vigília de la reunió a la Moncloa

Aragonès: «La nostra proposta a Sánchez és el full de ruta del Consell d’Europa»

  • El líder d’ERC reprèn la vida de partit afirmant que la independència «és encara més un deure» després de la «repressió» de l’Estat

  • El president titlla de «carniceria econòmica impròpia» d’una democràcia les accions del Tribunal de Comptes

A1-116187983.jpg

A1-116187983.jpg / EPC

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Més de tres anys i mig després, Oriol Junqueras va poder dirigir-se en persona i en llibertat al consell nacional del seu partit. Rebut amb llargs minuts d’aplaudiments, Junqueras, i posteriorment Pere Aragonès, van marcar el territori per on i mourà el president en la reunió de dimarts amb Pedro Sánchez, a la Moncloa, i aquest passa per remarcar que els indults, com qui diu, són aigua passada i que no desistiran en «la lluita» fins a aconseguir l’amnistia per al total de «represaliats», entre els quals, la secretària general del partit, Marta Rovira, resident a Ginebra. Aragonès, fins i tot, va embolcallar aquesta delimitació de terreny de joc d’una manera efectista: «El Govern aportarà una sola proposta: que l’Estat compleixi amb el full de ruta del Consell d’Europa»

«Estic content», va assenyalar Junqueras amb referència a la seva posada en llibertat, «i alhora som conscients que ens falten moltes persones». «Continuarem treballant fins que Rovira sigui present als conclaves del partit», va afegir Aragonès.

I tots dos van identificar quin és la principal amenaça per a l’independentisme, és a dir, les accions del Tribunal de Comptes, un «tribunal inquisidor impropi d’una democràcia perquè realitza una cacera econòmica amb què mira de perseguir la dissidència», va definir el president. «Les fiances i, amb aquestes, els embargaments represalien no només els que han lluitat per la democràcia i la independència, sinó també els seus fills», va dir Junqueras.

Bicefàlia en marxa

Notícies relacionades

En dos discursos perfectament coordinats, fins i tot en la cronologia de missatges, tant el líder del partit com el president de la Generalitat, en aquesta bicefàlia de nou encuny que assaja, gràcies a les circumstàncies, ERC, tots dos van redoblar els seus vots pel referèndum d’autodeterminació i la independència. «Si hem aguantat el que hem aguantat», va dir Junqueras elevant el to de veu, «i aquí seguim, dempeus, és perquè som republicans i independentistes. La independència no és només un dret, sinó que, després de la brutal repressió que estem vivint, és una obligació. Perquè és l’única eina amb què garantir una societat justa i la dignitat de les persones».

Aragonès, per la seva part, es va referir al conclave de la Moncloa com l’inici de la negociació més complexa a la qual s’ha enfrontat la Generalitat» en els últims temps, «i volem que ens acompanyi tothom», va asseverar amb referència a l’escepticisme que recorre les seus de Junts i la CUP, així com de l’ANC, quant a la rendibilitat futura d’aquestes converses. I va afirmar que només el referèndum «inclou tothom, els del sí a la independència i els del no. A veure si els partidaris del ‘no’ s’atreveixen a acceptar el repte d’acceptar el veredicte de la societat catalana’».