Els arguments dels populars

El PP al·legarà en el seu recurs contra els indults que els seus diputats van ser víctimes del procés

  • El partit prepara l’argumentació perquè el Suprem accepti la impugnació

  • Vox i Cs presentaran aquest dijous les seves al·legacions contra la mesura de gràcia

El PP al·legarà en el seu recurs contra els indults que els seus diputats van ser víctimes del procés

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

En el PP estan estudiant com armar el recurs contra els indults concedits pel Govern als dirigents independentistes. Els alts càrrecs del partit saben que no ho tenen fàcil perquè el Tribunal Suprem accepti la seva personació, però, segons apunten fonts coneixedores del procés, senten l’«obligació moral» que han de fer-ho per defensar «els interessos generals de tots els ciutadans». La llei dona un marge de 30 dies hàbils per presentar-lo (i l’agost és inhàbil), així que els conservadors prefereixen prendre’s el seu temps per reunir l’argumentació. No temen l’impacte mediàtic que aquest dijous disfrutaran Vox i Ciutadans, quan els seus dirigents, Santiago Abascal i Inés Arrimadas, respectivament, vagin a la plaça de la Vila de París de Madrid a presentar-lo. Pablo Casado, assenyalen a la seu de Gènova, serà a aquella mateixa hora a Brussel·les explicant la seva preocupació pels indults en la reunió del Partit Popular Europeu, a la qual assistiran la cancellera alemanya, Angela Merkel, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, entre altres dirigents. Els conservadors de tot el continent tenen prevista la seva habitual reunió abans de les cimeres europees, en la qual participarà Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

Els populars consideren que tenen possibilitats que el Suprem els accepti el recurs contra la mesura de gràcia, perquè la jurisprudència ha anat canviant i, d’acceptar només que l’interposessin les «víctimes directes», va evolucionar i va donar aquesta opció també a familiars i a associacions que no s’havien personat en el procediment. «En aquest cas, els delictes de sedició i malversació que van cometre els independentistes no tenen unes víctimes directes, els béns jurídics afectats són difusos», assenyalen fonts de la direcció de la formació. I en aquest context el PP considera que els diputats del Parlament de Catalunya es poden considerar «víctimes» dels independentistes, ja que a la Cambra catalana «es va trencar l’Estatut i la Constitució». També, afegeixen, el mateix Casado és un altre afectat, afegeixen aquestes mateixes fonts, per haver aparegut en un informe de la Guàrdia Civil que el situava com a possible objectiu dels Comitès de Defensa de la República (CDR). «Hem de justificar l’interès legítim que hi ha persones del partit afectades pel procés», sentencien a Génova.

L’entitat Convivència Cívica

Aquest dimecres, l’entitat Convivència Cívica Catalana (CCC) ja va interposar el seu recurs. L’entitat ha decidit recórrer els indults, perquè els considera un «greu afront» a la part de la societat catalana que «va patir carn pròpia» els «greus fets del mal anomenat procés». Per a CCC, que ha presentat nou recursos, un per cadascun dels dirigents de l’1-O, una associació de ciutadans de Catalunya que pateixen «en primera persona els fets delictius comesos pels indultats» té un «interès directe» en la decisió de l’Executiu, cosa que li atorga «plena legitimació processal» per impugnar els indults.