La desjudicialització del procés

Aragonès plantarà aquest dimecres el Rei però el Govern suavitza el veto

  • El president delega la representació davant el monarca a Puigneró, que primer accepta i després declina

  • El republicà sí que acudirà divendres a Waterloo a entrevistar-se amb Puigdemont

Aragonès plantarà aquest dimecres el Rei però el Govern suavitza el veto

ACN / BERNAT VILARÓ

3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en A més de El Periódico, vaig treballar de 1989 a 1990 a La Economía 16, com a responsable d'Economia en el Diari de Barcelona, de 1989 a 1990; a la secció de Economía de TVE Catalunya de 1987 a 1989, a Antena 3 de Radio, de 1985 a 1987 i al Diari Menorca, de 1983 a 1985 i Radio 80-Menorca. A més de la llicenciatura en Ciències de la Informació per la Universitat Autònoma de Barcelona (1992-1986), ting un posgrau en direcció general (PDG) 2011-2012y un curs de Màrketing Digital y Xarxes Socials per la EAE Business School

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

ver +

Sibil·lí gir del Govern presidit per ERC en la seva relació amb la monarquia. L’Executiu català va acordar aquest dimarts que la seva agenda no pivoti al voltant de la presència o no del Rei a Catalunya, sinó actuar en conseqüència als interessos de la Generalitat, sense mirar si es coincideix o no amb Felip VI, que aquest dimecres inaugurarà a Barcelona la reunió anual del Cercle d’Economia. Sibil·lí perquè aquest gir, que permet que Pere Aragonès i el cap de l’Estat coincideixin en un futur en actes oficials, té com a primera visualització una nova plantada: el president no acudirà al sopar del Cercle. I, a més, en la mateixa roda de premsa en què es va comunicar aquesta absència, es va anunciar que el cap del Govern sí que hi acudirà divendres (dia en què Pedro Sánchez serà a Barcelona clausurant aquelles mateixes jornades econòmiques) a Waterloo, a entrevistar-se amb Carles Puigdemont.

Aquesta obertura a coincidir amb el monarca té un límit, que són els actes organitzats per la mateixa Casa del Rei. Amb tot, que no vagi Aragonès al sopar (perquè sí que serà present a la tarda en actes previs) no treu que el Govern no estigui representat. El Gabinet d’ERC i Junts va estudiar el nom del vicepresident, Jordi Puigneró, i el del conseller del ram, Jaume Giró (conegut de la família reial). Finalment, fonts del Govern van assenyalar que Puigneró va confirmar la seva assistència per delegació, així ho va traslladar la vicepresidència als mitjans, no obstant, a primera hora de la tarda de dimarts, el vicepresident va canviar d’opinió i va declinar acudir-hi.

La presència simultània en temps i espai entre el cap de l’Estat i el president de la Generalitat tampoc és una ‘rara avis’, ni quan Quim Torra era el líder de l’Executiu. Així, Torra va acudir al sopar del Mobile World Congress del 2019 i a la inauguració dels Jocs del Mediterrani, el 2018.

La seva no presència en el sopar del Cercle no va ser l’única ‘cobra’ de Puigneró. Així, el Govern va publicitar que el vicepresident participaria de la roda de premsa setmanal que dona compte dels acords del Consell Executiu. Finalment, no va ser així. Fonts oficials van confirmar que la seva presència s’escudava en la presentació d’un informe sobre l’ampliació de l’aeroport. Malgrat que aquest escrit no s’ha finalitzat a temps, Puigneró va mantenir que acudiria al contacte amb la premsa per, finalment, desdir-se’n al·legant problemes d’agenda. Fonts postconvergents van assenyalar que l’absència del vicepresident es va deure al malestar generat per la falta de consens i la posterior comunicació per fets consumats d’aquesta qüestió.

Focus d’atenció al Mobile

Notícies relacionades

El gir del Govern, que obre la porta, per exemple, a un retrobament del monarca amb un president en la pròxima celebració del Mobile World Congress, el 28 d’aquest mes, es va acompanyar de certa virulència declarativa. «El que faci el Rei no modificarà l’agenda del president» va apuntar la portaveu de l’Executiu, Patrícia Plaja, abans de sentenciar que «la voluntat és ocupar els espais amb independència del que faci un rei que considerem que no és el rei dels catalans». També la secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, va asseverar que «el Rei no és benvingut a Catalunya».

La CUP va carregar contra la «normalització» de les relacions amb l’Estat. En la trobada entre el Govern i la CUP celebrada aquest dimarts a Palau, els anticapitalistes han criticat les reunions amb Foment del Treball i altres representants de l’Estat», així com la previsible «coincidència» amb el Rei. Segons el seu parer, l’Executiu actua dins d’una «falsa normalitat».