Sense data encara de la decisió

El Govern demana «confiança» davant les crítiques pels indults

  • Montero remarca que l’Executiu «comprèn» que hi hagi ciutadans que estableixin «objeccions» cap al perdó als condemnats del procés

  • La decisió de Casado de tornar a Colón no és entesa per alguns dirigents del PP. Els barons moderats del partit no hi aniran

El Govern demana «confiança» davant les crítiques pels indults

DAVID CASTRO

7
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El Govern fa un pas més en l’argumentació dels futurs indults als líders del procés. No només esgrimeix la necessitat de «retrobament» i de «convivència» i també de «girar full» del passat per afrontar una nova dècada amb nous elements. Ara reclama als ciutadans «confiança» en la gestió que d’aquesta qüestió faci el president i mostra la seva «comprensió» cap als ciutadans que tenen recels cap a la mesura perquè consideren que la «ferida» que va deixar la tardor del 2017 encara sagna.

Les dues idees, «confiança» i «comprensió», han sigut els dos eixos sobre els quals han basculat les respostes de la portaveu de l’Executiu, María Jesús Montero, durant la roda de premsa que ha seguit la reunió d’aquest dimarts del Consell de Ministres. Era la rèplica que portava empaquetada a les preguntes relatives al gir fet per ERC després de la carta que el seu líder, Oriol Junqueras, va publicar a La Sexta i l’‘Ara’, en la qual va acceptar els indults com una mesura que pot «alleujar» la tensió entre Catalunya i la resta d’Espanya i en la qual s’allunyava de la via unilateral. El Govern és conscient del desgast que el perdó als penats independentistes té, sobretot perquè per a la dreta aquesta qüestió s’ha convertit en matèria principal d’oposició. Sap del cost polític, fins i tot entre els seus propis votants, però el missatge que pretén traslladar és que és molt pitjor «no fer res», com va passar amb Mariano Rajoy, que és la seva «obligació» intentar donar una sortida als problemes i no creuar-se de braços, tot i que el camí sigui «difícil».

Montero ha indicat que la tribuna de Junqueras no només és un «gest important», sinó que és també un pas que avança en el camí i en la direcció correcta. És a dir, que aplana la situació. Perquè ara és necessari «girar full» després de l’«esquinç» que va suposar la tardor del 2017 i les «ferides profundes» que va deixar, complicades de «cicatritzar». «Comprenem perfectament que hi hagi persones que tinguin objeccions per perdonar o per fer passos en el nostre acostament després de la commoció viscuda en aquest temps transcorregut», ha assegurat la ministra, qui a continuació s’ha adreçat a aquests ciutadans per garantir-los que l’Executiu fa «el millor» per al conjunt dels catalans i de la resta dels espanyols, i pensa sobretot en les generacions més joves. El Gabinet entén, doncs, el «sofriment i el dolor», que a molts ciutadans els «costi» digerir que és «convenient» perdonar aquells que es van saltar la llei.

Però el Govern, va seguir, vol fer veure que «no hi ha més opció» als indults. Sent que té l’«obligació d’assumir responsabilitats» i procurar «deixar enrere» uns episodis –el referèndum il·legal de l’1 d’octubre, la declaració unilateral d’independència– que «tant de bo mai» s’haguessin produït. L’Executiu de coalició entén que cal «restablir llaços afectius», «reconstruir ponts», «apostar per la paraula» i «donar oportunitat al diàleg» per acostar posicions i desencallar el conflicte. La ministra ha sigut molt insistent a l’afirmar que «no hi ha alternativa» al diàleg, i ningú a l’oposició l’està oferint.

El PSOE «va estar al costat» de Rajoy

«Per això des d’aquest Govern demanem confiança», perquè «totes les mans són útils» i s’espera que aquesta via del «retrobament» comenci a donar «fruits». Ara toca, ha apuntalat, «superar el conflicte i la fractura», girar full i obrir una nova etapa. Segons el parer de l’actual Gabinet, el Govern de Rajoy «no va saber manejar amb encert» el xoc amb Catalunya, i malgrat tot el PSOE «va estar al seu costat quan el va necessitar», quan es va llançar l’aprovació de l’article 155. I tot i que ara «ningú» es pugui sentir «orgullós» del que va succeir, és el moment, segons l’Executiu, d’«actuar amb intel·ligència i valentia» i «restablir entre tots la convivència». En aquest sentit, Sánchez, «més enllà del que Junqueras pugui plantejar», farà «passos decidits» perquè qualli un «acostament imprescindible» amb Catalunya.

Montero fins i tot va comparar l’esforç de l’Executiu amb Catalunya amb la Transició, quan persones i partits que estaven «als antípodes» i «en bàndols contraris» van poder arribar a consensos perquè compartien «altura de mires». El mateix reclama ara Sánchez a l’oposició, tot i que algunes formacions se senten «còmodes», va acusar la titular d’Hisenda, en un escenari de «confrontació» i per raons partidistes o càlculs electorals.

Montero ha remarcat, doncs, que la vocació de diàleg del Govern, des del començament de la legislatura, és «ferma». Al marge de com operi ERC. És a dir, que l’Executiu no vol presentar la mesura de gràcia com una cessió o una resposta a les paraules de Junqueras. Celebra el seu gir, ho reconeix, però poc més. «Cadascú que interpreti com vulgui la carta» del cap dels republicans, ha arribat a manifestar.

La ministra no va oferir més pistes ni de temps d’aprovació dels indults ni de contingut. No va voler avançar quan arribarà l’acord del Govern, tot i que es calcula que la decisió es prendrà a finals d’aquest mes o principis de juliol. Diferents ministres del Govern consultats per aquest diari preferien no conjecturar sobre els ritmes. Aquesta carpeta, tan delicada, es guarda sota set claus.

La titular d’Hisenda va recalcar que el Ministeri de Justícia treballa en els 12 expedients dels dirigents condemnats perquè el Gabinet arribi a un acord «substanciat en Dret i amb totes les garanties». En realitat, no només Juan Carlos Campo està sobre aquesta qüestió. Treballa alhora amb la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, i amb el secretari general de la Presidència, Félix Bolaños. Tampoc hi ha data encara per a la reunió de Sánchez amb Pere Aragonès, que serà aquest juny, i després es convocarà el fòrum d’interlocució entre governs, «immediatament». El que el Govern no acceptarà negociar, de cap manera, és un referèndum d’autodeterminació pactat, com vol ERC. Els sobiranistes, va recordar la portaveu, saben on són els «límits».

Des del Congrés, va arribar el mateix missatge que Montero per part de la portaveu parlamentària i vicesecretària general del PSOE. «Demano confiança», va dir Adriana Lastra. Els socialistes, va afegir, donaran una «resposta a la crisi territorial», «derrotaran» la pandèmia i s’aconseguirà «liderar la creació d’ocupació i la recuperació econòmica».

«Raons familiars»

I mentrestant la plataforma Unión 78, amb els exfundadors d’UPYD Rosa Díez i Fernando Savater entre els seus impulsors, segueixen amb els preparatius de la concentració de diumenge contra els indults. El Colón 2.0 que preparen s’ha convertit en un episodi agredolç per al líder del PP, Pablo Casado, perquè es visualitzarà la divisió de la dreta i l’impuls de Vox a l’hora de mobilitzar el carrer. Casado al principi va pensar a recolzar la manifestació, però no participar-hi, tot i que finalment es va sentir obligat per l’ús que va començar a fer el partit ultra. No obstant, evitarà que es repeteixi la foto del 2019 amb Santiago Abascal.

Notícies relacionades

La decisió de tornar a Colón no és entesa per alguns dirigents del seu partit, com mostren l’absència dels barons moderats del partit, que han excusat la seva presència a Madrid. Alberto Núñez Feijóo (Galícia) ha al·legat un viatge institucional i Alfonso Fernández Mañueco (Castella i Lleó) i Juanma Moreno (Andalusia), motius personals per no viatjar. En el grup parlamentari alguns diputats ja han explicat les seves «raons familiars» per avisar que no seran a la concentració. «¿Hi va [Isabel Díaz] Ayuso, no? –va replicar l’alcalde de Madrid i portaveu nacional dels conservadors, José Luis Martínez-Almeida–. És la baronessa per excel·lència, hi va el president del PP, i hi van alcaldes d’Espanya. El PP hi estarà representat, una altra cosa és que tot aquell que sigui del PP hi hagi d’anar».

La cúpula popular, sens dubte, no abandonarà el xoc amb l’Executiu pels indults. Es va veure en l’enfrontament en el Senat aquest dimarts a la tarda, durant la sessió de control, entre Calvo i la senadora conservadora Salomé Pradas –totes dues es van acusar d’haver «perdut el rumb»–, i també en l’encreuament entre Campo i l’excoordinador del PP Fernando Martínez-Maíllo. «Els temps de la Justícia» van acabar amb la sentència, va dir el ministre, i ara toquen «els temps de la política».